V krízovom centre v Orlande po tragédii vládne smútok a neistota

V jednom z krízových centier, ktoré zriadili úrady po nedeľňajšej streľbe v Orlande na Floride, vládne podľa denníka El País smútok aj neistota.

13.06.2016 12:17
Orlando, Florida, streľba Foto: ,
Rodinní príslušníci na ulici pred klubom, kde došlo k útoku.
debata (5)
Niektorí známi ľudí, ktorí sa zo soboty na nedeľu zúčastnili vo floridskom klube Latinskej noci, nevedia, či majú o svojich blízkych hovoriť v prítomnom či minulom čase. Úplný zoznam obetí ešte nie je zverejnený.

Väčšina psychológov a sociálnych pracovníkov, ktorí pomáhajú známym obetí vyrovnať sa s víkendovvou tragédiou, sú z Portorika. V Orlande totiž žije veľká komunita z tohto štátu USA s vnútornou samosprávou.

Podľa 42-ročnej Maribel Mejíovej, ktorá z klubu odišla ešte pred najhoršou streľbou svojho druhu v histórii USA, bolo vyše 95 percent z približne troch stoviek účastníkov diskotéky latinskoamerického pôvodu. Podľa nej pochádzali títo ľudia najmä z Portorika, Dominikánskej republiky a Venezuely. Mejíová nevie o desiatich priateľoch, všetci sú Portoričania, ktorí žijú na Floride už dlho. „Všetko je neisté, stále čakáme,“ posťažovala sa Mejíová na nedostatok informácií.

Aj Mejíová, ktorá na diskotéke bola so svojou manželkou (Florida povoľuje sobáše osôb rovnakého pohlavia od roku 2014), sa narodila v Dominikánskej republike, ale od detstva žije na Floride. Do klubu Pulse chodí s priateľmi každú sobotu. Tentokrát ale odišla ako zázrakom skôr.

Zatiaľ vie, že o život prišiel jeden z jej priateľov Eric Ortiz, tridsiatnik portorického pôvodu, ktorý pracoval ako predavač v obchode s darčekovými predmetmi. „Bol to veľmi veselý chlapec, rád sa chodil zabávať, navštevovali sme sa,“ spomenula si na svojho kamaráta dojatá Mejíová.

Štyridsaťsedemročný Portoričan Danny Concepción prišiel do krízového centra pre informácie o svojej päťdesiatročnej sesternici, ktorá bola na osudnej diskotéke so svojím 22-ročným synom. Úrady mu povedali, že jeho sesternica nie je na zozname 53 zranených, ale či je medzi mŕtvymi, Concepción ešte nevie. Syn jeho sesternice, ktorý streľbu prežil, svoju matku odvtedy nevidel.

Tridsaťpäťročný Portoričan Steve sa v krízovom centre snaží získať informácie o svojom dvadsaťpäťročnom bratovi. „Má rád tanec, mal rád tanec, hovorím'má rád', pretože verím, že je nažive,“ vyhlásil s nádejou v hlase Steve.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Orlando