Pápež: Zbrane sa do zón konfliktu dostanú, jedlo nie

Pápež František po prvý raz navštívil Svetový potravinový program (WFP) - agentúru OSN zabezpečujúcu naliehavú potravinovú pomoc pre 80 miliónov ľudí v približne 80 krajinách sveta. Tisícom jej pracovníkov povedal, že považuje za "zvláštny paradox", že sa potravinová pomoc pre boje často nedostane k trpiacim, ale zbrane áno.

13.06.2016 19:50
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (7)

Pápež opakovane upozorňuje na globálnu ľahostajnosť voči utečencom, chudobným a hladujúcim a potravinovú bezpečnosť označil za jeden zo základov svojho pontifikátu.

Dodávky potravinovej pomoci podľa pápeža často narážajú na prekážky, zatiaľ čo so zbraňami sa obchoduje voľne.

„Výsledkom je, že sýtené sú vojny, nie ľudia. V niektorých prípadoch je samotný hlad používaný ako vojnová zbraň,“ citovala pápeža tlačová agentúra AP. František dodal, že „počet obetí narastá, pretože k padlým na bojisku a k civilným obetiam konfliktov a útokov treba prirátať ľudí, ktorí zomreli od hladu a smädu. Plne si to uvedomujeme, ale umožňujeme nášmu svedomiu nechať sa uspať. Stávame sa necitlivými,“ upozornil pápež.

Iba nedávno WFP oznámil, že dopravil prvú potravinovú pomoc od roku 2012 do obliehaného sýrskeho mesta Dárajjá pri Damasku, keď k tomu dostal súhlas sýrskej vlády. Konvoj deviatich áut dopravil minulý týždeň do mesta základné potraviny ako ryžu, šošovicu, cícer, fazuľu, bulgur, olej, soľ a cukor a dostatok múky, aby malo 4000 obyvateľov čo jesť najbližší mesiac.

WFP upozornil, že súhlas sýrskej vlády mu umožnil plánovať vyslanie ďalších konvojov do 19 obliehaných oblastí v Sýrii tento mesiac.

„Povedzme to jasne. Nedostatok jedla nie je niečo prirodzené, nie je to dané, jasné alebo samozrejmé. Skutočnosť, že dnes, v 21. storočí, tak veľa ľudí trpí touto metlou, je kvôli sebeckému a zlému rozdeľovaniu zdrojov, kvôli obchodovaniu s potravinami,“ zdôraznil pápež.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna #potravinová pomoc