Obama: Strelca z Orlanda inšpirovala extrémistická propaganda

Strelec útočiaci v noci na nedeľu v nočnom klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida sa pravdepodobne inšpiroval propagandou islamského extrémizmu šírenou prostredníctvom internetu. Vyhlásil to americký prezident Barack Obama.

13.06.2016 20:43
debata (29)

Po porade s národno-bezpečnostným tímom Obama uviedol, že dosiaľ „nejestvujú jasné dôkazy o tom, že by jeho konanie bolo riadené zvonka“ alebo že by bol tento útok súčasťou akéhokoľvek väčšieho teroristického sprisahania. Čin 29-ročného amerického moslima Omara Mateena označil za ďalší zreteľný príklad „domáceho terorizmu“.

Útok v Orlande sa bude podľa šéfa Bieleho domu posudzovať a vyšetrovať ako teroristický prípad a vyšetrovatelia budú skúmať materiály, ku ktorým mal útočník prístup online, aby získali obraz o jeho zmýšľaní.

Obama vyjadril presvedčenie, že tento masaker iba demonštruje potrebu boja proti extrémistickej propagande šírenej online, ako aj nutnosť zasahovať proti terorizmu v zahraničí. Útok, pri ktorom zomrelo 49 ľudí a 53 utrpelo zranenia, niesol podľa riaditeľa amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) Jamesa Comeya „známky silného radikalizmu“ a pravdepodobne bol inšpirovaný zahraničnou teroristickou organizáciou.

Comey na informoval, že útočník Mateen hovoril v nedeľu skoro ráno trikrát s operátorom núdzovej linky 911. Počas posledného telefonátu údajne vyjadril vernosť vodcovi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), dodal Comey.

Comey uviedol, že strelca zjavne inšpirovala široká škála internetových stránok navzájom súperiacich teroristických skupín. Okrem IS to údajne boli aj sýrsky front an-Nusra či libanonský Hizballáh. Komplexnosť siete webov teroristických skupín, ktoré strelec spomenul, iba „prispieva k zmätku ohľadne jeho motívu“, dodal.

Obete streľby z nočného gay klubu v Orlande si... Foto: SITA/AP, Andres Kudacki
orlando, Obete streľby z nočného gay klubu v Orlande si pripomínajú po celom svete. Na snímke New York.

Vyšetrovatelia odviezli z miesta masakru posledné telá obetí. Úrady zatiaľ kontaktovali rodinných príslušníkov približne polovice zabitých. Na internetovej stránke mesta Orlando boli zverejnené mená 45 zo 49 obetí. Agentúra AP upozornila, že tragická bilancia sa môže ešte zvýšiť, keďže päť zranených sa nachádza v kritickom stave.

Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001 a o najhorší strelecký masaker v moderných dejinách krajiny. Útočník zahynul pri prestrelke s príslušníkmi amerického špeciálneho komanda SWAT.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #IS #streľba v Orlande