Der Spiegel: Agrofert zrejme ovplyvňoval rozdeľovanie peňazí z EÚ

Zástupcovia skupiny Agrofert vicepremiéra Andreja Babiša mali zrejme v Česku vplyv na podobu pravidiel rozdeľovanie európskych dotácií. Indície k takémuto záveru má podľa nemeckého časopisu Der Spiegel k dispozícii európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý preveruje kauzu Bocianie hniezdo. Vyšetrovanie prípadu je podľa časopisu zložité aj preto, že český minister financií disponuje v Bruseli rozsiahlou sieťou dôverníkov.

13.06.2016 22:24
Babiš Foto: ,
Český minister financií Andrej Babiš. Archívna snímka.
debata (10)

Hoci český minister financií v roku 2014 opustil vedenie Agrofertu, ktorý zamestnáva 30-tisíc ľudí vrátane 4 400 v Nemecku, zostáva naďalej jeho jediným vlastníkom. Podľa Spiegelu existujú pochybnosti o tom, že Babiš nemá – ako sám tvrdí – na každodenný chod svojej spoločnosti žiadny vplyv.

Dôkazom údajného ovplyvňovania pri rozdeľovaní európskych dotácií zo strany Agrofertu je podľa prestížneho nemeckého časopisu schôdzka z 25. mája minulého roka, ktorá sa vraj uskutočnila v priestoroch vyhradených Babišovmu hnutiu ANO v českom parlamente.

Jej témou bol údajne nový Operačný program Podnikanie a inovácie pre konkurencieschop­nosť (OP PIK) s rozpočtom 4,4 miliardy eur. Peniaze z neho mali pôvodne získať malé a stredné podniky, podľa Spiegelu sa však práve na tejto schôdzke zástupcom Agrofertu podarilo dosiahnuť zmeny pravidiel. Kľúčovým dôkazom, ktorý vedie OLAF k tomuto presvedčeniu, je vraj anonymný e-mail, ktorý sa o schôdzke podpredsedu predstavenstva Agrofertu Petra Cingra s námestníkom ministra priemyslu Tomášom Novotným zmieňuje.

Agrofert podozrenia odmieta

Agrofert akýkoľvek vplyv na podobu pravidiel rozdeľovanie európskych dotácií odmieta. Cingr sa podľa Spiegelu obhajuje tým, že na stretnutí konal z pozície prezidenta Zväzu chemického priemyslu a zvýšenie hranice čerpania dotácií pre veľké firmy na 40 percent, oproti Bruselom požadovaných 20 percent, vraj nepresadzoval v záujme Agrofertu, ale v záujme firiem zastúpených vo zväze.

V Európskom parlamente však rastie tlak, aby členské štáty rozdeľovanie európskych dotácií kontrolovali prísnejšie, uviedol Der Spiegel. „Európska komisia príliš dlho problém ignorovala,“ povedala časopisu šéfka výboru europarlamentu pre kontrolu rozpočtu Ingeborg Grässleová. Problémami s kontrolou európskych dotácií v Česku sa bude podľa časopisu zaoberať rozpočtový výbor europarlamentu začiatkom tohto týždňa.

Vyšetrovanie sťažuje podľa časopisu sieť Babišových „dôverníkov“ v Bruseli. V tejto súvislosti spomína Spiegel napríklad Tomáša Nejdla, člena kabinetu eurokomisárky pre regionálnu politiku Coriny Cretsuovej, Daniela Brauna, zástupcu vedúcej kabinetu českej eurokomisárky Věry Jourovej, či nového člena Európskeho dvora audítorov Jana Gregora, ktorý bol predtým námestníkom na ministerstve financií.

Spiegel píše, že má k dispozícii e-maily, v ktorých sa Babišovi dôverníci radia, ako by pre Česko mohli získať určité dotácie.

Prípad Bocianie hniezdo je podľa časopisu Der Spiegel príkladom slabín rozdeľovanie európskych dotácií. Vlastníctvo koncernu Agrofert ministrom financií a vicepremiérom českej vlády znamená aj pre Brusel „novú dimenziu konfliktu záujmov“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Andrej Babiš #Agrofert