Muž vo Francúzsku zabil policajta a jeho manželku, údajne bol členom IS

Páchateľom vraždy muža a ženy zamestnaných vo francúzskych policajných zložkách, ktorá sa odohrala v pondelok v mestečku Magnanville, je 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa, informovala televízia BFMTV.

14.06.2016 07:50
debata (12)

K vražde došlo v pondelok večer v obci Magnanville, ležiacej približne 60 kilometrov severozápadne od Paríža, kde si páchateľ pred domom počkal na svoju obeť a zasadil jej deväť rán nožom.

Francúzske médiá informovali, že tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Islamskému štátu (IS), s odvolaním sa na nemenovaný „zdroj“ zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej džihádistickej skupiny. Samotný IS sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Televízia BFMTV dnes uviedla, že Larossi Abballa, bytom v Mantes-la-Jolie v departemente Yvelines, bol v roku 2013 spolu s ďalšími siedmimi osobami odsúdený na tri roky väzenia s odkladom na šesť mesiacov za účasť na vysielaní džihádistov do Pakistanu. Niekoľkokrát bol obvinený z krádeže, fyzických útokov a prechovávania drog. Podľa BFMTV prešiel aj radikalizáciou. Vlani si v Mantes-la-Jolie otvoril reštauráciu.

Obaja zavraždení pred časom pôsobili na policajnom komisariáte v Mantes-la-Jolie. Dráma sa začala v pondelok okolo 20.30 h SELČ, keď muž pristúpil k policajtovi v civile pred jeho domom a deväťkrát ho bodol. Policajt zomrel na mieste činu. Potom vošiel do policajtovho domu, kde sa zabarikádoval. Dnu bola žena s dieťaťom.

Vyjednávačom sa niekoľkokrát podarilo nadviazať kontakt s páchateľom, ten sa však odmietal vzdať. Príslušníci elitnej policajnej jednotky RAID na dom zaútočili a páchateľa vraždy zlikvidovali. V dome našli telo ženy.

Zatiaľ nie je jasné, v ktorej fáze operácie prišla o život – páchateľ jej podrezal hrdlo. Trojročný syn páru pri zásahu zranenia neutrpel, ale podľa polície je v hlbokom šoku. Prípadu sa ujalo oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu.

Od džihádistických atentátov, ktoré sa vlani v novembri odohrali v Paríži a na predmestí Saint-Denis, platí vo Francúzsku výnimočný stav. Mimoriadne bezpečnostné opatrenie boli prijaté aj v súvislosti s práve prebiehajúcimi majstrovstvami Európy vo futbale.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vražda #Islamský štát