Vychováva si Islamský štát časované bomby?

Bol to osamelý vlk, ktorý sa inšpiroval príšernou ideológiou teroristickej organizácie Islamský štát (IS)? Alebo bol Omar Mateen hlbšie zapojený do plánov extrémistov? Terorista pozabíjal v nočnom klube vo floridskom Orlande 50 ľudí, ďalšie desiatky zranil.

14.06.2016 08:57
Omar Mateen Foto:
Terorista Omar Mateen na archívnej snímke.
debata (20)
IS sa k Mateenovmu činu rýchlo prihlásil. "Je zjavné, že mu to vyhovuje,“ reagoval pre Pravdu Harvey Kushner, riaditeľ Inštitútu pre národnú bezpečnosť a terorizmus na Longislanskej univerzite. "Je to presne to, o čo sa snaží IS. Teroristi majú dobrý prístup do Európy. Už menej sa to týka Spojených štátov. IS vyzýva na takéto islamistické teroristické útoky v Amerike. Preto by som určite nenazýval Mateena osamelým vlkom. Existuje priame spojenie medzi radikálnym islamom, bez ohľadu na to, či IS nariadil útok, alebo sa terorista len inšpiroval jeho ideológiou,“ uviedol Kushner.

Mateen podľa zverejnených informácií volal pred masakrou na tiesňovú linku 911 a prihlásil sa k IS. Propagandistická agentúra teroristov Amak tiež vyhlásila, že organizácia je zodpovedná za krviprelievanie. IS len pred niekoľkými dňami na začiatku posvätného moslimského mesiaca vyzval svojich stúpencov na útoky.

Odborník na terorizmus Greg Barton upozorňuje na fenomén, ktorý je možné sledovať v súvislosti s Islamským štátom. Ide o to, ako sa IS snaží takpovediac nájsť ľudí, ktorí sú ochotní pod jeho vlajkou spáchať čokoľvek. Akoby si teroristi vychovávali časované bomby, o ktorých nevieme, kedy sa odpália. Mateen sa pravdepodobne do takéhoto profilu hodil.

"Čo doteraz o ňom vieme? Zdá sa, že bol násilnícky typ s homofóbnymi sklonmi. Čo vykonal, bol chladnokrvný čin, ku ktorému ho do istej miery viedla nenávisť. Pred masakrou na tiesňovej linke prisahal vernosť IS a teroristická organizácia sa k nemu rýchlo prihlásila. Vyzerá to ako jeden z tých činov, ktorý si stále častejšie spájame s IS,“ vysvetlil pre Pravdu Barton z Deakinovej univerzity v Melbourne.

Bezpečnostné zložky vždy budú mať problém odhaliť jednotlivcov, ktorí sú odhodlaní na všetko. Podobným príkladom ako Mateen bol nórsky masový vrah Anders Breivik. Pravicového teroristu v roku 2011 viedla k vražde 77 ľudí nenávisť k multikultira­lizmu.

Prípady Mateena a Breivika ukazujú, ako majú extrémisti rôznych druhov k sebe blízko, hoci sa môžu zamerať na rôzne radikálne ideológie. Prvý mal podľa všetkého problémy s homosexuálmi, druhý nechcel vidieť v spoločnosti migrantov. Obaja obrátili svoju nenávisť proti menšinám.

"Mateen sa prihlásil k IS, ale zatiaľ sa priame spojenie medzi nimi nepotvrdilo. FBI ho v minulosti vyšetroval, takže sa zdá, že v jeho prípade došlo k samoradikalizácii založenej na viacerých faktoroch ako homofóbia a fundamentalizmus,“ reagoval expert na medzinárodnú bezpečnosť Daniel Baldino z Notredamskej univerzity v Sydney. "Nie je prekvapujúce, že IS sa k Mateenovi rýchlo prihlásil, krviprelievanie chcú teroristi využiť na propagandistické účely, aby zdôraznili, akí sú dôležití a aby rozšírili svoj záber globálne,“ pripomenul Baldino.

Útok v Orlande prišiel v čase, keď je IS pod vojenským tlakom v Sýrii, Iraku aj Líbyi. Podľa odborníkov to môže viesť k tomu, že teroristi sa pokúsia aktivovať viac útokov na Západe. Budú sa snažiť zasiahnuť Európu a USA.

"Teroristi nezmenia to, čím sme. Budeme otvorenou a slobodnou spoločnosťou. Hodnoty, ktoré chráni aj NATO, znovu a znovu napádajú teroristi. Aliancia sa môže sústrediť na riešenie koreňov problémov. A snažiť sa podporiť stabilitu v našom susedstve,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliancia nie je priamo zapojená do boja s IS, ale všetkých jej 28 členov patrí do globálnej koalície proti teroristom.

Odborníci zdôrazňujú, že vojensky zasiahnuť IS je veľmi dôležité. Keď sa však chce Západ vyhnúť útokom, akých bol svedkom v Orlande, teroristom je potrebné vziať ideologickú muníciu.

"Vojenské úspechy v Sýrii a Iraku nie sú dostatočné. IS sa jednoducho bude spoliehať na teroristické útoky a gerilový spôsob boja,“ uviedol odborník na extrémizmus Ahmed Salah Hashim z Nanyanskej technologickej univerzity v Singapure. "Región potrebuje medzinárodne garantované politické riešenie. Inak budeme svedkami ďalšieho násilia a brutality,“ vyhlásil pre Pravdu Hashim.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Orlando #Islamský štát #Omar Mateen