Hollande vyzval na posilnenie bezpečnosti po zabití dvoch policajtov

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval na posilnenie bezpečnosti "na najvyššiu úroveň" po tom, ako útočník hlásiaci sa k Islamskému štátu dobodal v pondelok večer na smrť v mestečku neďaleko Paríža policajta a zabil aj jeho partnerku, pracovníčku ministerstva vnútra. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

14.06.2016 13:34 , aktualizované: 20:40
francúzsko, policjat, vraža Foto: ,
Larossi Abball dobodal v meste Magnanville západne od Paríža policajta.
debata (14)

Hollande v Elyzejskom paláci oznámil, že polícia vyšetruje pondelňajší útok v mestečku Magnanville ako teroristický čin.

Žiadne podrobnosti o tom, aké bezpečnostné opatrenia požaduje, však neuviedol. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav vyhlásený po novembrových útokoch Islamského štátu v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale bolo nasadených dodatočných 90-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí dohliadajú na bezpečnosť.

Prihlásil sa k IS

Francúz Larossi Abballa sa v deň svojho útoku v Magnanville niekoľko hodín modlil v mešite, ktorú predtým navštevoval iba sporadicky. Podľa imáma tejto mešity si dlho čítal korán a odišiel ako posledný až po výzve, keď zamykali. Imám Mohamed Droussi povedal, že v obavách z radikalizácie v mešite často „žiadal mládež, aby zotrvala na správnej ceste“.

Francúzsky protiteroristický prokurátor Francois Molins popoludní potvrdil, že 25-ročný útočník zverejnil v pondelok večer na Facebooku 12-minútový videozáznam, v ktorom sa prihlásil k Islamskému štátu. Okrem priznania sa k činu, zverejnil aj výzvu zabíjať policajtov, strážnikov, vrátane väzenských, novinárov a raperov. Pridal aj fotografie svojich obetí a pred kamerou pózoval so synom zavraždeného páru v náručí. Podľa médií išlo o priamy prenos z jeho akcie. Abballov účet na Facebooku zrušili.

Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa venuje džihádu a stihol sa oboznámiť s obsahom spomínaného vyhlásenia, sa muž vyhrážal aj útokom na majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa práve konajú vo Francúzsku.

Abballa bol podľa médií zlodej, násilník a zradikalizovaný moslim. V roku 2013 ho súd poslal na tri roky do väzenia za organizovanie ciest islamských radikálov do Pakistanu. Z väzenia ho podmienečne prepustili predčasne.

Prokurátor povedal, že Abballa zabil policajta a potom zadržiaval v jeho dome ako rukojemníkov jeho partnerku, pracovníčku ministerstva vnútra, s ich trojročným dieťaťom. Keď ho policajti po troch hodinách obliehania pri zákroku zabili, našli ženu mŕtvu.

Trojročného syna zavraždeného páru, ktorý útok prežil bez zranení, ale vyviazol s veľkým šokom, hospitalizovali v nemocnici Necker v Paríži. Televízia RTL informovala, že sú pri ňom rodičia jeho zavraždeného otca.

Francúzska polícia zadržala ďalšiu, v poradí tretiu podozrivú osobu. Informoval o tom na svojej webovej stránke magazín L'Express. Vo všetkých troch prípadoch ide o osoby blízke páchateľovi útoku.

Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že pamiatku oboch svojich zavraždených kolegov si uctí v stredu minútou ticha a stiahnutím vlajok na pol žrde. Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyhlásil, že vyšetrovanie útoku pokračuje najrýchlejším možným tempom, aby bolo možné „vyradiť potenciálnych komplicov z akcie“. Vraždu označil za teroristický čin.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #policajt #vradža