Medzi utečencami podľa UNICEF pribúda detí bez sprievodu

Do Talianska tento rok medzi utečencami z Afriky dorazilo po mori 7 009 detí bez sprievodu. V porovnaní s minulým rokom je to dvojnásobok. Oznámil to Detský fond OSN (UNICEF), ktorý v správe upozornil, že tieto deti čelia mimoriadnemu riziku vrátane zneužitia, násilia a smrti.

14.06.2016 15:42
debata (4)

Do 5. júna tohto roka na mori zahynulo 2 809 utečencov, pričom za celý minulý rok ich bolo 3 770. Deti bez sprievodu sú vydané napospas prevádzačom, ktorí podľa UNICEF často chcú, aby si deti na cestu zarobili nejakou službou.

„Keď sa pokúsite utiecť, zastrelia vás a zomriete. Keď odmietnete pracovať, zabijú vás. Bolo to ako obchod s otrokmi,“ cituje správa šestnásťročného Aimamoa, ktorý spolu so svojim bratom pracoval v Líbyi na farme dva mesiace, aby zarobil peniaze pre prevádzačov. „Raz som si na päť minút oddýchol a jeden muž ma zbil palicou. Po práci nás zamykali,“ povedal chlapec.

Talianski sociálni pracovníci oznámili, že sexuálne sú zneužívané dievčatá i chlapci. Už v Líbyi sú nútení k prostitúcii a niektoré z dievčat prichádzajú do Talianska tehotné. Presné údaje o úmrtí utečencov, o ich zmiznutí alebo zneužívaní neexistujú.

„Je to tichá a zúfalá situácia – nie sú vidieť a nikto o nich nevie. Tisíce detí sú vystavené denne nebezpečiu a stovky tisíc ďalších sú pripravené riskovať čokoľvek. Je naliehavo nutné tieto deti chrániť pred všetkými formami zneužitia a násilia,“ oznámila osobitná koordinátorka pre utečencov v Európe Marie-Pierre Poirierová.

UNICEF sa obáva, že s letnými mesiacmi počet detí smerujúcich do Európy po mori vzrastie. V Líbyi čaká na cestu do Európy cez 230 000 utečencov, medzi ktorými sú desiatky tisíc detí bez sprievodu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #zneužívanie detí #Unicef