Zabíjala v Orlande potláčaná prirodzenosť?

FBI preveruje správy, podľa ktorých masový vrah Omar Mateen bol pravidelným hosťom gay klubu v Orlande, kde v nedeľu postrieľal 49 ľudí, ďalších päťdesiat zranil a po trojhodinovom krviprelievaní a rukojemníckej dráme v prestrelke s políciou sám prišiel o život.

15.06.2016 07:19
debata (15)

Kým vyšetrovatelia stále hľadajú motív, ktorý 29-ročného syna afganských prisťahovalcov podnietil k tomu, aby sa stal najmasovejším strelcom – zabijakom v histórii USA, médiá prinášajú svedectvá o jeho dvojakom živote.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že páchateľ sa radikalizoval sám na internete, stále totiž nenašli dôkazy, že by dostával pokyny od teroristických skupín.

Mateen pred streľbou v Pulse, homosexuálmi navštevovanom nočnom klube, často popíjal a niekedy bol agresívny, napísal denník Orlando Sentinel s odkazom na svedkov. Do obrazu fanatického homofóbneho islamistu, ktorý sa v deň útoku prihlásil k Islamskému štátu, to nijako nezapadá.

Pre pravoverného moslima je konzumácia alkoholu a stýkanie sa s homosexuálmi „haram“, prísne zakázané. "Niekedy išiel do rohu, sedel sám a popíjal, inokedy sa opil tak, že bol hlučný a agresívny,“ povedal miestnemu denníku Ty Smith, ktorý Mateena v klube videl prinajmenšom dvanásťkrát v rozmedzí troch rokov.

Kevin West, ďalší pravidelný návštevník klubu Pulse, pre denník Los Angeles Times povedal, že Mateen používal smartfónovú aplikáciu, ktorou si gayovia dohovárajú stretnutia a viackrát za posledný rok mu cez ňu poslal textovú správu. West tvrdí, že sa s Mateenom naposledy pozdravili pred klubom hodinu predtým, ako spustil paľbu.

Jim Van Horn, ktorý Mateena poznal ako častého návštevníka klubu Pulse, sa nazdáva, že jeho motívom bol skôr než radikálny islam problém s vlastnou sexuálnou orientáciou. „Myslím si, že je možné, že sa pokúšal vyrovnať sa s vnútornými démonmi, zbaviť sa zlosti na homosexualitu,“ povedal pre agentúru AP 71-ročný Van Horn, ktorý v nedeľňajšej masakre stratil troch priateľov.

Podľa neho Mateen chodil do klubu, aby „zbalil“ nejakého chlapa. „Som z toho skutočne zmätený. Nemôžete zmeniť to, kým ste. Ak však predstierate, že ste iný, tak potom môžete vystrieľať gay bar,“ poznamenal.

Mateen žil so svojou druhou manželkou na juhu Floridy, kde svojho trojročného syna pravidelne vodil na modlitby do mešity. Do gay baru dochádzal do takmer dvesto kilometrov vzdialeného Orlanda v snahe zostať nespozorovaný, predpokladajú floridské médiá.

Bývalý spolužiak Mateena z policajnej akadémie pre noviny Palm Beach Post povedal, že počas štúdií pred desiatimi rokmi sa s ním stretával v gay kluboch. Pozvanie na rande od neho však neprijal. „V tom čase som nebol voľný, tak som jeho ponuku odmietol,“ povedal bývalý spolužiak.

Mateenova prvá manželka Sitora Yusufiyová, ktorá od neho ušla niekoľko mesiacov po sobáši v roku 2009, pre denník Daily News povedala, že podľa nej zabíjal nie preto, že by bol islamským extrémistom, ale pre zmätok, ktorý mal s tým, kým v skutočnosti je.

„Keď sme sa vzali, priznal sa mi so svojou minulosťou a s tým, že veľmi rád chodí do klubov užívať si nočný život. Takže mám pocit, že je to jedna z jeho stránok, súčasť toho, ako žil, ale nechcel, aby o tom každý vedel,“ povedala.

Yusufiyovej súčasný partner Marcio Dias, pôvodom Brazílčan, pre brazílsku televíziu povedal, že od partnerky vie, že jej exmanžel mal „homosexuálne sklony“ a Mateenov otec ho pred ňou opakovane označil za gaya.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Orlando #Islamský štát #streľba v Orlande #Omar Mateen