Policajné zlúčenie rozdelilo českých ministrov

Česká politická scéna žije dvoma kauzami. Okrem pokračujúceho vyšetrovania zneužitia vojenského spravodajstva vtedajšou milenkou premiéra Nečasa a dnes manželkou Janou Nagyovou je to tzv. Šlachtagate. Teda politický zápas o vplyv v polícii.

15.06.2016 08:04
debata

„Koľko obetí bude mať policajná reorganizácia a koľko koaličná kríza, je zatiaľ vo hviezdach,“ poponáhľal sa so závermi denník Právo. Ešte pred plánovaným utorkovým večerným rokovaním Rady obrany štátu za účasti aj ministra financií Andreja Babiša (ANO) a najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana.

Obaja donedávna utajovaný zámer policajného vedenia zlúčiť Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) s protikorupčnou jednotkou (ÚOKFK) v rámci Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu ostro kritizujú ako nepripravený plán. A Babiš dokonca tvrdí, že cieľom je zbaviť sa Roberta Šlachtu, šéfa ÚOOZ, a pohrozil odchodom z kabinetu.

Premiér Bohuslav Sobotka je však pokojný. Zatiaľ čo zainteresované strany rokovali s prezidentom Zemanom, šéf kabinetu pokojne sledoval futbalový zápas Čechov na ME vo Francúzsku. V utorok ráno síce zvolal spoločnú tlačovú konferenciu s ministrom Chovancom, ale na prekvapenie prítomných o kauze nepadlo ani slovo.

Zato Sobotka informoval o situácii týkajúcej sa dobrovoľných hasičov Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) sa kvôli zámeru zlúčiť útvar pre boj s mafiánmi a protikorupčnú jednotku dostal pod tlak politickej konkurencie, ale aj časti spolustraníkov.

„Musel však vedieť, že vyhrotený spor o detektívov, ktorí vyšetrujú zločiny v najvyšších mocenských kruhoch, musí vyvolať politickú krízu a že zdiskredituje sociálnych demokratov, ktorí sa oháňajú protikorupčným étosom rovnako vehementne ako Babiš,“ tvrdí týždenník Reflex v súvislosti s „povrchne zdôvodneným tlakom na bleskurýchle zlúčenie útvarov“.

Podľa utorkového vyjadrenia ministra Chovanca nie je však situácia až taká vyhrotená, ako sa na prvý pohľad môže zdať. „Budem sa usilovať presvedčiť koaličných partnerov, že politizácia rozhodnutí policajného prezidenta našej koalícii skôr škodí,“ cituje portál Hospodářskych novín vyjadrenie šéfa rezortu.

Celý deň však tajil, či po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu podpíše kontroverznú policajnú reformu, alebo či je ochotný počkať. Nebránilo mu to však zároveň pritvrdiť, keď vyhlásil: "Ak niektorý policajt nerozumie, že políciu riadi nezávislý prezident, nemá čo hľadať v zbore.“

Išlo o narážku na šéfa ÚOOZ Šlachtu, ktorý k 1. júlu na protest proti zlučovaniu odchádza po 25 rokoch z polície. Jeho ľudia totiž odmietli poskytnúť informácie z ešte stále „živých“ trestných káuz.

Odôvodňujú to podozrením o prepojení medzi podnikateľmi, policajtmi a politikmi, o ovplyvňovaní niektorých trestných káuz a z únikov informácií z trestných spisov. Zatiaľ nepomohol ani sľub policajného prezidenta Tomáša Tuhého, podľa ktorého po zlúčení útvarov síce stratia svojho šéfa, ale zvýšia im mzdy o 5– až 6-tisíc korún.

Pritom Šľachta sa o to isté neúspešne usiloval ešte pred dvoma rokmi. „Je to účelovo skreslená informácia. Máme záujem udržať si v zbore špičkových špecialistov, a to je všetko,“ pokúsil sa zľahčiť význam informácie Hospodářskych novín overenej z troch zdrojov.

Ani možný odchod ministrov z kabinetu Bohuslava Sobotku nie je zatiaľ na programe. Týždenník Reflex to zhrnul do jednej vety: "Prečo by napríklad Babiš mal opustiť vládu kvôli Šlachtovi?

Nie je politik, ale oligarcha v rozpočtovom hniezde, ktorý je po premiérovi druhým najmocnejším mužom v krajine a sedí na mešci štátneho rozpočtu." Napokon veľavravným je aj najnovšie pozvanie prezidenta Miloša Zemana adresované rozhaštereným ministrom na spoločné rokovanie plánované na budúci týždeň.

Reformu českej polície odložili o mesiac

Reforma českej polície, ktorá rozhádala vládnu koalíciu, sa odloží z 1. júla na 1. augusta. Po utorňajšom rokovaní Bezpečnostnej rady štátu to povedal český vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz

Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) podľa Bělobrádka zmeny podpíše až po rokovaní koaličných špičiek, ktoré sa začne dnes ráno.

„Prvý záver je, že pán minister vnútra vypočul moju prosbu a odloží podpis až po rokovaní, ktoré bude v stredu. Druhá vec je, že polícia sa rozhodla, že odloží termín z 1. júla na 1. augusta a bude riešiť podnety, ktoré dali štátni zástupcovia (prokurátori),“ uviedol v utorok večer po trojhodinovej schôdzke českej Bezpečnostnej rady štátu Bělobrádek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #Andrej Babiš #Miloš Zeman #reforma #Bohuslav Sobotka