Manželku strelca z Orlanda zrejme obvinia zo spoluviny

Manželka útočníka, ktorý v orlandskom gay klube v nedeľu zastrelil 49 ľudí, o jeho plánoch na útok vedela. Úrady už zvolali federálnu veľkú porotu, ktorá by mohla ženu Omara Mateena Nooru Salmanovú ešte v stredu obviniť zo spolupáchateľstva na najhoršom prípadu streľby v modernej americkej histórii.

15.06.2016 09:37
debata (3)

Agentúre Reuters a ďalším médiám to v utorok oznámili zdroje z vyšetrovania. Televízia Fox News predtým s odkazom na zdroje z Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) oznámila, že prokurátori žiadajú veľkú porotu, aby Salmanovú obvinila zo spoluviny zo 49 vrážd, 53 pokusov o vraždu, neinformovania polície o chystanom útoku a klamstve federálnym agentom.

Televízia NBC News uviedla, že Salmanov agentom povedala, že sa snažila manželovi útok vyhovoriť. Tiež ale FBI povedala, že raz ho do orlandského klubu Pulse zaviezla, pretože si to tam chcel obhliadnuť.

Policajti vyšetrujúci nedeľný masaker doteraz nezverejnili motív činu. Mateen podľa vyšetrovateľov počas útoku v klube volal na krízovú linku, aby sa vyznal k účasti k rôznym islamistickým skupinám vrátane Islamského štátu.

Omarov otec Seddique vylučuje, že by za synovým útokom bol radikálny islam a jeden z Omarových známych povedal, že mohol mať problém so svojou vlastnou sexuálnou orientáciou; útočníka totiž poznal ako častého návštevníka podniku.

Podľa FBI sa Mateen zrejme radikalizoval sám, pretože zatiaľ nie sú dôkazy, že by dostával inštrukcie alebo pomoc od zahraničných islamistov. Vyšetrovatelia mu stále ešte prehľadávajú mobilný telefón a ďalšie komunikačné zariadenia.

Dvadsaťdeväťročný Mateen bol americký občan z rodiny afganských prisťahovalcov. Podľa jedného zo zdrojov z vyšetrovania si Mateen prezeral na internete radikálne islamské materiály najmenej dva roky pred nedeľňajším útokom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v usa #streľba v Orlande #Omar Mateen