Aký bude ďalší osud Camerona? Aj to ovplyvnia výsledky brexitu

Zabrániť tomu, aby vo vnútri konzervatívcov vypukla po vyhlásení výsledkov referenda o únii "občianska vojna", bude podľa analytikov jednou z najťažších úloh politickej kariéry britského premiéra Davida Camerona. Sám Cameron dal síce najavo, že vo funkcii zostane aj v prípade, že sa Briti vyslovia pre takzvaný brexit, ale podľa niektorých hlasov z jeho strany by jeho pozícia bola neudržateľná.

15.06.2016 11:18
David Cameron Foto: ,
David Cameron.
debata (6)

Iní zase tvrdia, že brexit by Cameronovu pozíciu naopak posilnil, pretože sa očakáva pád libry a nikto si nebude želať ďalšiu nestabilitu spôsobenú odstúpením predsedu vlády.

Či už referendum, ktoré sa uskutoční 23. júna, dopadne akokoľvek, Konzervatívna strana zrejme zostane po Cameronovej kampani v prospech v EÚ rozdelená. Kritici premiérovi vyčítajú, že presviedča Britov pomocou zavádzajúcich, ba dokonca lživých tvrdení.

Camerona za jeho kampaň kritizovali napríklad bývalý starosta Londýna Boris Johnson alebo renomovaný euroskeptický konzervatívny poslanec Andrew Bridgen. Premiér „vrátil úder“ minulý týždeň, keď povedal, že argumenty opačného tábora sú nepravdivé.

Bridgen tvrdil v britskej tlači, že vie o najmenej 50 konzervatívnych zákonodarcoch, ktorí sú v prípade víťazstva brexitu pripravení vyjadriť Cameronovi ako predsedovi konzervatívcov nedôveru.

Pre vyvolanie hlasovania o nedôvere je podľa pravidiel strany potrebných 50 poslancov, ktorí sa listom obrátia na predsedu jedného z výborov strany. Podľa niektorých komentátorov sa možno budú ozývať hlasy volajúce po novom vedení aj vtedy, ak sa vyslovia Briti pre pokračujúce členstvo v EÚ.

Podľa agentúry Bloomberg panuje u toryov názor, že ak sa rozhodne pre ďalšie členstvo v EÚ viac ako 55 percent voličov, Cameron zostane. Keď ale bude výsledok tesný, bude to mať nahnuté.

Premiér totiž referendum vyvolal predovšetkým pre to, aby dokázal, že verejnosť si brexit nepraje. Ak bude pre odchod napríklad 49 percent voličov, bude za tým zrejme Cameronova vyhrotená kampaň.

V prípade tohto scenára sa dá očakávať, že veľa konzervatívnych poslancov sa nahnevá. Paradoxne je možné, že Cameron bude viac v bezpečí, keď vyhrá brexit. Očakáva sa pád libry až o 12 percent a aj zástancovia brexitu si nebudú želať ďalšiu nestabilitu vyplývajúcu z odchodu premiéra, súdi agentúra.

Prieskum verejnej mienky z konca mája ukázal, že Cameronovu demisiu si želá v prípade brexitu 58 percent Britov. Podľa britských médií má tak Boris Johnson dobre našliapnuté k tomu, aby sa stal novým vodcom toryov a premiérom. Johnsona by po možnom Cameronovom odchode v týchto funkciách najradšej videlo 35 percent oslovených.

Naproti tomu opozičná Labouristická strana nie je v otázke referenda taká polarizovaná, väčšina jej členov pokračujúce členstvo podporuje. To platí aj pre vodcu labouristov Jeremyho Corbyna, o ktorého názoru sa až do jari len špekulovalo, lebo Corbyn je dlhoročným kritikom EÚ a vie sa, že v roku 1975 hlasoval v referende pre vystúpenie krajiny z Európskeho hospodárskeho priestoru.

Corbyn v apríli povedal, že si je vedomý nedostatkov únie a že je „celkom iste možné byť kritický a pritom byť presvedčený, že Británia má zostať členom“. Tlač však špekuluje o tom, či si to myslí naozaj. Podľa niektorých komentárov sa labouristi tiež snažia využiť sporov u konzervatívcov okolo EÚ vo svoj prospech.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #David Cameron #Brexit #konzervatívci