Francúzski policajti zrejme budú môcť mať zbraň aj mimo služby

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve principiálne odobril návrh, aby policajti mohli mať pri sebe zbraň aj mimo služby, a to aj po skončení výnimočného stavu vo Francúzsku, ktorý platí od teroristických útokov z 13. novembra 2015.

15.06.2016 11:47
francúzsko, polícia, protest, paríž Foto:
Osobná bezpečnosť francúzskych policajtov je podľa ministra vnútra Bernarda Cazeneuveho ohrozená. Konanie agresívnych demonštrantov je podľa neho neprijateľné a nebude tolerovať násilie namierené voči policajtom.
debata (5)
Informovali o tom predstavitelia policajných odborov, ktorí toto opatrenia žiadali už dávno. Splnené však bolo až v utorok, deň po vražde policajného dôstojníka a jeho družky v Magnanville. Francúzska vláda označila tento útok za teroristický čin. Jeho páchateľom bol džihádista, ktorý sa hlásil k Islamskému štátu (IS).

Televízia BFMTV dnes informovala, že u jednej z osôb zadržaných v súvislosti s pondelkovým útokom sa našiel zoznam s menami niekoľkých príslušníkov polície, s ich funkciou a adresami pracoviska. Yves Lefebvre, generálny tajomník policajných odborov SGP police-FO, po utorkovom rokovaní s Cazeneuvom informoval, že policajti dostali aj záruky „anonymizácie“ vyšetrovacích procedúr, čím sa zmenší riziko ich ohrozenia v civilnom živote.

Policajti tiež od ministra žiadajú, aby sa počet členov policajných hliadok zvýšil zo súčasných dvoch na troch.

Bruselský policajný veliteľ Guido Van Wymersch dnes pre denník De Morgen et Het Laatste Nieuws uviedol, že v dôsledku útoku v Magnanville odporúča príslušníkom policajného zboru v Bruseli nosiť si domov služobnú zbraň a nepohybovať sa mimo služby v uniforme. Van Wymersch dodal, že v istých situáciách je výhodou, ak majú policajti mimo služby pri sebe zbraň a môžu v krízovej situácii zasiahnuť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Francúzsko #zbraň #Bernard Cazeneuve