V Nemecku silnejú postoje proti moslimom a imigrantom

V Nemecku silnejú nálady proti moslimom a proti prisťahovalcom. Podľa výskumu, ktorý uskutočnila Lipská univerzita v rámci svojej pravidelnej štúdie o postojoch nemeckej spoločnosti, stále viac Nemcov odmieta imigráciu moslimov a je presvedčených, že utečenci vo svojej vlasti v skutočnosti nečelia prenasledovaniu. Pribúda tiež ľudí, ktorí sa stavajú odmietavo k homosexuálom.

15.06.2016 13:35
debata (49)

Polovica Nemcov sa podľa prieskumu kvôli moslimom niekedy cíti ako cudzinci vo vlastnom štáte. Pri predchádzajúcej analýze nemeckej spoločnosti pred dvoma rokmi malo taký pocit 43 percent ľudí, v roku 2011 to bolo 30 percent ľudí. Rastie tiež počet tých, ktorí by moslimom zakázali prisťahovať sa do Nemecka. Aktuálne by takýto krok podporilo 41,4 percenta Nemcov, zatiaľ čo v roku 2011 to bolo 22,6 percenta.

Nemci sa ale stavajú kritickejšie k prisťahovalcom všeobecne, nie len k tým z moslimských krajín. Traja z piatich Nemcov sú presvedčení, že žiadatelia o azyl s skutočnosti nie sú vo svojej vlasti prenasledovaní. pred dvoma rokmi zastávalo takýto názor 55,3 percenta opýtaných, v roku 2011 si to myslelo 46,7 percenta Nemcov.

Skepticizmus ohľadne dôvodov, ktoré nútia migrantov k opusteniu vlasti, sa premieta i do požiadaviek na prísnosť štátu pri posudzovaní žiadostí o azyl. Štyria z piatich Nemcov žiadajú, aby sa štát pri prijímaní migrantov nesprával veľkoryso. Pred dvoma rokmi to požadovali tri štvrtiny Nemcov, v roku 2011 ale rovnaký postoj zastávala len štvrtina z nich.

Prieskum Lipskej univerzity však ukázal, že sa odmietavé postoje neobmedzujú len na prisťahovalcov, ale tiež na homosexuálov. Štyridsať percent opýtaných uviedlo, že považujú za odporné, keď sa dvaja ľudia rovnakého pohlavia bozkávajú na verejnosti. Oproti roku 2014 sa počet ľudí presadzujúcich tento postoj zdvojnásobil. Štvrtina Nemcov považuje homosexualitu za nemorálnu, pred dvoma rokmi to bolo 11,6 percenta.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #homosexualita #moslimovia #výskum #migračná kríza