Slovensko podporí obranu východného krídla NATO

Slovensko je zapojené do obrany východného krídla Severoatlantickej aliancie a ďalej tiež bude pomáhať Ukrajine. V Bruseli to uviedol minister obrany Peter Gajdoš. "Sme členom klubov ako EÚ a NATO. Nemôžeme byť len konzumentmi bezpečnosti,“ povedal na stretnutí s novinármi.

16.06.2016 09:03
debata (270)
Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že... Foto: SITA, Marek Mrviš
Peter Gajdoš Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že Slovensko nemôže byť len konzumentom obrany.

Gajdoš sa v centrále aliancie zúčastnil na stretnutí ministrov obrany NATO. Už 8. až 9. júla sa vo Varšave koná summit Severoatlantickej aliancie. Na ňom lídri členských štátov potvrdia viaceré rozhodnutia, ktoré predložili ministri obrany NATO.

Aliancia oznámila vyslanie štyroch práporov do troch pobaltských krajín a Poľska. Je to v rámci obrany východného krídla a odstrašenia Ruska. Prápory by mohlo tvoriť okolo štyritisíc vojakov. Slovensko sa do ich budovania zatiaľ nezapojí. Visegrádska štvorka však od roku 2017 vyšle do Pobaltska výcvikovú jednotku. Štáty sa budú striedať po troch mesiacoch. Mali by vyslať 150 vojakov.

Iniciatívu V4 ocenil litovský minister obrany Juozas Oleksas. Na otázku Pravdy, či by si vedel predstaviť aj zapojenie sa visegrádskej štvorky do bojových práporov, uviedol, že je pripravený akceptovať všetkých, čo chcú prispieť. "Samozrejme, hovoríme o štyroch práporoch. Musíme mať nejakú dohodu. Vedieme konzultácie s krajinami, ktoré budú prápory viesť,“ povedal Oleksas. "V4 je absolútnym príkladom spolupráce. Ukazujeme, akým spôsobom prispievame k zvýšeniu bezpečnosti na východnom krídle. Jednoznačne to zapadá do opatrení, ku ktorým pristúpilo NATO,“ uviedol Gajdoš.

Podľa Oleksasa je nevyhnutné posilniť obranu východného krídla v súvislosti s krokmi Ruska od roku 2014, teda s anexiou Krymu a podporou separatistov na východe Ukrajiny.

"Som rád, že rozhodnutie o vyslaní práporov prišlo práve keď si pripomíname 75. výročie odvlečenia litovských občanov sovietskymi úradmi. "Týkalo sa to aj mojej rodiny. Narodil som sa na Sibíri,“ povedal Oleksas. Minister obrany uviedol, že vyslanie štyroch práporov je momentálne dostatočné, ale NATO bude v budúcnosti riešiť aj ďalšie opatrenia, ak to bude potrebné.

Rusko tvrdí, že je to aliancia, ktorá prispieva svojimi krokmi k zvyšovaniu napätia a že bude reagovať. Moskva náhle oznámila cvičenie zamerané na preverenie pripravenosti svojich ozbrojených síl. Kremeľ tvrdí, že to nemá nič spoločné s ohlásením vytvorenia práporov. "Nemali sme plány, nevysielali sme jednotky, snažili sme sa o partnerský vzťah s Ruskom,“ pripomenul situáciu pred rokom 2014 slovenský veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek.

Aliancia včera oznámila aj plán podpory pre Ukrajinu. Slovensko by malo pomôcť s odmínovaním. Konečné rozhodnutie pravdepodobne padne na summite vo Varšave.

© Autorské práva vyhradené

270 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #V4 #Ukrajina #minister obrany