Vyšetrovatelia OSN: IS sa dopúšťa genocídy voči jezídom

Islamský štát sa v Sýrii a Iraku dopúšťa genocídy voči jezídom. Snažia sa túto komunitu asi 400 000 osôb zničiť, vraždia ich, berú do sexuálneho otroctva a páchajú na nich aj ďalšie zločiny, uviedli vyšetrovatelia OSN

16.06.2016 12:12
Jezídi, dievča, IS, Irak Foto: ,
Ženy a deti islamisti často držia v zajatí ako sexuálnych otrokov.
debata (3)

Krajiny sveta by podľa OSN mali robiť viac, aby tieto násilnosti zastavili. „Genocída jezídov i naďalej prebieha,“ napísali vyšetrovatelia vo svojej 41-stranovej správe. Svetové veľmoci vyzvali, aby sa pokúsili zachrániť najmenej 3 200 žien a detí, ktoré islamisti stále držia v zajatí často ako sexuálnych otrokov.

Správa okrem iného popisuje fungovanie obchodu s otrokmi v Sýrii, kde jezídske ženy a dievčatá predávajú islamistickým bojovníkom. Stíhaním zločincov by sa podľa nich mal zaoberať Medzinárodný trestný súd (ICC).

Islamský štát sa zmocnil irackého Sindžáru, kde väčšinu obyvateľov tvoria jezídi, v auguste 2014. Mnoho jezídov radikáli odvliekli, nútili ich prestúpiť na islam, odviedli stovky žien a dievčat a rad civilistov sa uchýlil do hôr v okolí mesta alebo utiekol do irackého Kurdistanu. V náboženstve jezídov sa mieša rad vplyvov od islamu cez kresťanstvo po zoroastrizmus a príslušníci IS ich označujú za uctievačov diabla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #islamisti #genocída #jezídi