Pri úteku z Fallúdže islamisti zastrelili dvojročného chlapca

Pri úteku z irackého mesta Fallúdža, ktoré má pod kontrolou hnutie Islamský štát, ozbrojenci zabili dvojročného chlapca. Streľba zasiahla do ramena i jeho matku, ďalší syn a tri dcéry mladší ako osem rokov vyviazli bez zranení.

16.06.2016 13:28
Irak, Fallúdža Foto: ,
Podľa OSN od začiatku operácie irackej armády na konci mája utieklo z Fallúdže približne 42 000 ľudí.
debata

Uviedla to dnes humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC), ktorá pomáha ľuďom utekajúcim pred bojmi v Iraku. Fallúdžu sa už niekoľko týždňov snaží dobiť iracká armáda.

Humanitárne organizácie odhadujú, že v meste, ktoré islamisti ovládajú už viac ako dva roky, uviazlo asi 50 000 civilistov. Koľko ľudí zahynulo pri pokuse utiecť z Fallúdže do bezpečia, nie je známe, poznamenala agentúra AP.

Matka, ktorá prišla o syna, utekala z mesta už na piaty pokus. Jej manželovi sa podarilo újsť o tri mesiace skôr, povedal jeden z príbuzných pracovníkov NRC. Pri predchádzajúcich štyroch pokusoch ju islamisti zadržali a donútili vrátiť sa späť. V pondelok o tretej ráno sa matka, jej dvaja synovia a tri dcéry pridali k ďalším obyvateľom a vydali sa znovu na strastiplnú cestu z mesta.

„Museli ísť asi hodinu vodnými kanálmi využívanými v poľnohospodár­stve, ponorení po prsia, aby sa vyhli bojovníkom,“ popísal ich príbuzný. „Deti boli rozrušené a necítili sa vo vode dobre, boli hlučné a tieto zvuky museli byť počuť von. V tej chvíli zrejme upútali pozornosť bojovníkov, ktorí začali paľbu,“ dodal.

Dvojročný chlapec bol mŕtvy na mieste, jeho matka silno krvácala a ostatní utečenci jej pomohli dostať sa z vody.

Podľa OSN utieklo z Fallúdže od začiatku operácie irackej armády na konci mája približne 42 000 ľudí. Organizácie Lekári bez hraníc či Nórska rada pre utečencov odhadujú ich počet na 30 000.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #IS