Počasie spôsobilo v Nemecku od konca mája škody za 1,2 mld. eur

Prírodné pohromy vyvolané počasím spôsobili v Nemecku od konca mája škody vo výške 1,2 miliardy eur. Podľa agentúry DPA to oznámil Zväz nemeckých poisťovateľov (GDV).

16.06.2016 13:59
záplavy, nemecko Foto: ,
Meteorológovia varujú, že Nemecko musí s búrkami i s tornádami počítať až do piatku.
debata

Krajina sa s nepriazňou počasia stretáva stále, na severe Nemecka vyvolali búrky s prívalovými dažďami v stredu večer bleskové záplavy. V strednom Nemecku tornádo poškodilo desiatky domov, nikto však nebol zranený.

„Počasie (v Nemecku) ešte nikdy nespôsobilo v tak krátkej dobe tak veľké škody,“ povedal prezident GDV Alexander Erdland. Podľa neho za celý minulý rok dosiahli škody spôsobené počasím v krajine výšku dvoch miliárd eur.

Prívalové dažde zasiahli v stredu predovšetkým Meklenbursko-Predné Pomoransko, kde na niektorých miestach spadlo za hodinu až 35 litrov zrážok na meter štvorcový. Vo Schwerine boli až do noci na dnešok v pohotovosti všetci hasiči, ktorí museli odčerpávať vodu z pivníc a prízemí domov. Zaplatené cesty skomplikovali miestnu i regionálnu dopravu.

Cez durynské mesto Ellrich sa v stredu popoludní prehnalo tornádo, ktoré poškodilo strechy 50 domov.

Škody spôsobené veternou smršťou sa podľa polície pohybujú v radoch desiatok tisíc eur. Meteorológovia varujú, že Nemecko musí s búrkami i s tornádami počítať až do piatku. V miestach, kde bude pršať, hrozia záplavy, pretože pôda je nasýtená a nevsakuje ďalšiu vodu. Najsilnejšie dažde by mali prísť na západe a juhu Nemecka. Juh a západ Nemecka už na prelome mája a júna postihli záplavy, pri ktorých zahynulo jedenásť ľudí. V tomto týždni udrelo tornádo v Bádensku-Württembersku, utorňajšia búrka zase na viac než hodinu obmedzila prevádzku na najväčšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #povodne