Napadnutá poslankyňa Coxová zomrela, podporovala členstvo Británie v EÚ

Britská poslankyňa Jo Coxová zomrela po tom, čo ju vo štvrtok v severoanglickom meste Birstall dobodal a postrelil útočník. Podľa miestnej polície poslankyňa v nemocnici podľahla vážnym zraneniam.

16.06.2016 16:45 , aktualizované: 22:50
Jo Cox, Jo Coxová, Foto:
Jo Coxová.
debata (184)

Policajti na mieste zadržali páchateľa 52-ročného muža. Poslankyňu, ktorá podporovala členstvo krajiny v Európskej únii, sa stala terčom útoku po akcii vo svojom volebnom okrsku. Ľahké zranenia pritom utrpel tiež 77-ročný muž.

Krátko po udalosti zadržali muža považovaného za útočníka. Podľa policajného hovorcu kriminalisti po nikom inom nepátrajú a o motíve činu odmietli špekulovať.

Podľa niektorých britských médií svedkovia počuli muža pri útoku kričať Britain First (Británia na prvom mieste), čo je označenie krajne pravicového zoskupenia, ktoré sa usiluje o odchod Británie z Európskej únie. Coxová sa pred nachádzajúcim referendom angažovala na strane stúpencov zotrvania krajiny v EÚ.

„Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ,“ citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ „do nej kopal, keď ležala na zemi“.

Moderátor rozhlasovej stanice Radio 4 Today, Nick Robinson, povedal, že presné okolnosti útoku nepoznáme. Polícia trvá na tom, že bol „lokálny“ a nemá žiadnu súvislosť s globálnou teroristickou hrozbou.

Sú tu však náznaky, že motív bol politický. Ak sa to potvrdí, pripomenie nám to, že je potrebné za každých okolností rešpektovať tých, ktorí s nami nesúhlasia, a pochopiť, že hnev, zúrivosť a besnenie nie sú to isté ako zanietenie pre vec a krédo.

Štyridsaťjedenročná Coxová mala naplánované schôdzky s voličmi v knižnici v Birstalle a útočník ju podľa svedkov zrejme napadol pred budovou.

Na miesto vraždy Jo Coxovej začali ľudia nosiť... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
jo coxová, jo cox, policajt s kvetmi, Na miesto vraždy Jo Coxovej začali ľudia nosiť kvety.

Coxová v minulosti pracovala pre britské charitatívne organizácie

  • Coxová patrila k odporcom odchodu Britov z Európskej únie. V minulosti pracovala pre britskú charitatívnu organizáciu Oxfam, kde sa zapojila do najrôznejších kampaní, týkajúcich sa napríklad úmrtnosti rodičiek, a navštívila krajiny postihnuté vojnami a prírodnými katastrofami. Spolupracovala aj s manželkou niekdajšieho britského premiéra Gordona Browna a humanitárnou organizáciou Save the Children.
  • V roku 2015 ju zvolili do dolnej komory britského parlamentu za oblasť Batley a Spen vo svojom rodnom grófstve West Yorkshire. V decembri minulého roka bola jedným z piatich poslancov, ktorí sa zdržali hlasovania o rozšírení britských náletov proti Islamskému štátu v Sýrii.
  • Narodila sa 22. júna 1974 v Batley v grófstve West Yorkshire. Vyštudovala sociálne a politické štúdiá na Pembroke College v Cambridgi. Bola vydatá za Brendana Coxa, ktorý sa tiež angažuje v kampani za zotrvanie Británie v EÚ. Mala dve deti.

Vraždu odsúdili poprední britskí politici

Vražda poslankyne Jo Coxovej, ktorá sa usilovala o zotrvanie Británie v Európskej únii, je podľa britského premiéra Davida Camerona tragédiou. Predseda labouristov Jeremy Corbyn označil čin za ohavný. Podľa manžela poslankyne Brendana Coxa by jeho žena teraz chcela, aby sa všetci spojili proti nenávisti, ktorá ju zabila.

„Smrť Jo Coxovej je tragédiou. Bola odhodlanou a starostlivou poslankyňou. V myšlienkach som s jej manželom Brendanom a jej dvoma deťmi,“ uviedol na twitteri premiér Cameron.

„Celá Labouristická strana a labouristická rodina – a určite aj celá krajina – je tvárou v tvár tejto ohavnej vražde v šoku,“ reagoval Jeremy Corbyn, predseda strany, ktorej bola Coxová členkou. Vyzval tiež k urýchlenému zisteniu motívu vraždy.

Manžel zavraždenej poslankyne Brendan Cox uviedol, že jeho žena by teraz chcela len dve veci, „aby boli naše drahé deti zahrnuté láskou“ a „aby sme sa všetci zjednotili v boji proti nenávisti, ktorá ju zabila“. „Nenávisť nemá svetonázor, rasu ani náboženstvo, je jedovatá,“ dodal Cox.

Vraždu Coxovej už odsúdila väčšina popredných britských politikov vrátane škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej, ministerky vnútra Theresy Mayovej, ministra financií Georgea Osbornea či expredsedu labouristov Eda Milibanda. Za „zničujúcu ranu našej demokracii“ označil útok aj bývalý premiér Gordon Brown.

Jedna z hlavných tvárí kampane za odchod Británie z Európskej únie, exstarosta Londýna Boris Johnson na Twitteri napísal, že je z vraždy poslankyne „smutný a v šoku“.

Polícia a forenzní vyšetrovatelia stoja za... Foto: Reuters, archív Noémi Beljak-Pažinovej
británia, streľba, polícia Polícia a forenzní vyšetrovatelia stoja za kordónom v Birstall blízko Leeds, kde bola britská poslankyňa postrelená a dobodaná po incidente v jej volebnom okrsku.

Kerry: Vražda poslankyne je útokom na demokraciu

Vražda britskej poslankyne Jo Coxovej je útokom proti všetkým, ktorí veria v demokraciu. Pri návšteve Dánska to vyhlásil minister zahraničných vecí USA John Kerry. Sústrasť manželovi a deťom vyjadrila tiež nemecká a francúzska vláda. Správou o vražde je zhrozená bývalá americká poslankyňa Gabrielle Giffordsová, ktorá v roku 2011 prežila pokus o atentát.

„Je to útok proti všetkým tým, pre ktoré je demokracia dôležitá a ktorí v ňu veria,“ uviedol Kerry. Vyjadril zároveň „hlbokú bolesť“ nad tým, že zomrela „mladá poslankyňa s obrovským talentom“.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert správu o smrti Cox označil za „smutnú a strašnú“. V mene kabinetu kancelárky Angely Merkelovej vyjadril pozostalým sústrasť. Za „hrozivý“ označil čin tiež vicekancelár Sigmar Gabriel. Podľa predsedníčky nemeckej strany Zelených Simone Peterovej vedie nacionalizmus a štiepenie „k nepochopiteľnej radikalizácii a násilia“.

Francúzsky premiér Manuel Valls povedal, že cieľom útoku boli „demokratické hodnoty“. „Nikdy to neprijmeme,“ dodal. Bývalá poslankyňa americkej Snemovne reprezentantov Gabrielle Giffordsová, ktorá sa stala terčom atentátu v roku 2011, na Twitteri napísala, že je správou o smrti Coxovej zhrozená. „Bola mladá, odvážna a usilovná. Hviezda na vzostupe, matka a manželka,“ uviedla Giffordsová.

Na mieste činu zostali osobné veci poslankyne. Foto: SITA, Nigel Roddis
jo cox, jo coxová, miesto činu, streľba, vražda, Na mieste činu zostali osobné veci poslankyne.

Obe strany prerušili kampaň pred referendom po napadnutí poslankyne

Skupiny z oboch strán prerušili kampaň pred referendom o členstve Británie v EÚ po napadnutí 41-ročnej poslankyne, ktorá podľahla ťažkým zraneniam. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory – stúpencov zotrvania aj vystúpenia z únie – prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane. Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je „absolútne šokovaný správou o útoku“ a že celá strana stojí pri Jo Coxovej.

Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal, že „naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou“. Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári. Podľa britskej tlačovej agentúry PA sa poslankyňa zamiešala do potýčky medzi dvoma mužmi v Birstalle, ktorý leží 320 kilometrov severne od Londýna.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Veľká Británia #vražda #Brexit #strelné zbrane