Obama vyjadril sústrasť rodinám obetí útoku v Orlande

Americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok v meste Orlando na Floride stretol s preživšími a rodinami ľudí, ktorí padli za obete počas útoku na nočný gay klub, pri ktorom v noci na nedeľu zastrelil Američan afganského pôvodu Omar Mateen 49 ľudí. Informuje o tom agentúra Reuters.

17.06.2016 07:18
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (9)

Hneď po prílete sa Obama na pristávacej dráhe objal so starostom Orlanda Buddym Dyerom. Následne sa presunul do centra mesta na stretnutie s rodinami zavraždených. Obamu sprevádzal aj viceprezident Joe Biden.

Stovky ľudí sa zhromaždilo v okolí domáceho štadióna basketbalového klubu Orlando Magic – Amway Center, zatiaľ čo prezident vnútri vyjadroval príbuzným obetí úprimnú sústrasť.

Biely dom povedal, že cieľom tejto návštevy je ukázať podporu USA pre LGBT komunitu v Orlande. Obama povedal, že USA musia zastaviť ozbrojené útoky and bojovať proti „doma vypestovanému“ terorizmu. Narážal tým na to, že strojcovia posledných dvoch teroristických útokov na americkej pôde v Orlande a San Bernardine boli americkí občania.

„Musíme robiť viac, aby sme predchádzali takýmto udalostiam. Naša armáda a spravodajské zložky na to samy nebudú stačiť,“ poznamenal Obama. Dodal, že USA až príliš ľahko umožňujú psychicky narušeným a nazlosteným ľuďom získavať tak silné zbrane, akou je aj útočná puška, ktorú útočník pri čine použil.

Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001 a o najrozsiahlejší strelecký masaker v moderných dejinách krajiny. Útočník zahynul pri prestrelke s príslušníkmi amerického špeciálneho komanda SWAT.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #streľba v Orlande