Zavraždená britská poslankyňa dostávala výhražné odkazy

Britská poslankyňa Jo Coxová, ktorú vo štvrtok zavraždili, sa pred časom obrátila na políciu po tom, čo dostala "výhražné oznámenia". Uviedla to v piatok podľa agentúra Reuters britská polícia.

17.06.2016 10:00 , aktualizované: 14:51
jo cox, jo coxová, Foto: ,
Coxovú zavraždili pri knižnici, kde sa pravidelne stretávala s voličmi. Na mieste činu si ľudia uctili jej pamiatku.
debata (11)

Upresnila, že pri vyšetrovaní jej sťažnosti v marci zatkla a pokarhala jedného muža, ktorý nie je ten, ktorého zadržala po štvrtkovej vražde.

Coxová, ktorá sa usilovala o zotrvanie Británie v Európskej únii, napadol útočník na ulici v jej volebnom okrsku v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu. Krátko po útoku zadržali policajti 52-ročného muža považovaného za útočníka. Podľa policajného hovorcu kriminalisti po nikom inom nepátrajú a o motíve činu odmietajú špekulovať.

Denník The Sun v piatok uviedol, že zadržaným je „duševne chorý“ Tommy Mair, ktorý žil v ústraní od smrti svojej babičky pred 20 rokmi a podstúpil dlhšiu psychiatrickú liečbu.

Podľa niektorých britských médií je na vine agresívny tón kampane pred referendom o členstvo krajiny v EÚ 23. júna. Svedkovia podľa médií počuli muža pri útoku kričať Britain First (Británia na prvom mieste), čo je označenie krajne pravicového zoskupenia usilujúceho sa o odchod Británie z EÚ.

Zástupcovia odchodu aj stúpenci ďalšieho členstva okamžite pozastavili kampaň, ktorá bude pokračovať najskôr cez víkend. Britské denníky bez ohľadu na svoje politické preferencie a postoje k brexitu zhodne odsúdili vraždu 41-ročnej matky dvoch detí z radov opozičnej Labouristickej strany.

„Ide o útok proti ľudskosti, ideálom a demokracii,“ napísal napríklad denník The Guardian. Komentáre volajú po čo najrýchlejšom vyšetrení smrti poslankyne a lepšej ochrane britských zákonodarcov. Coxová sa stala terčom streľby a útoku nožom pri knižnici, kde sa pravidelne stretávala s voličmi.

K radu britských a zahraničných politikov, ktorí odsúdili vraždu Coxovej, sa pridala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. S ohľadom na blížiace sa referendum je podľa nej potrebné „príšerné a dramatické“ zabitie poslankyne vyjasniť čo najskôr. Zdôraznila, že v tomto štádiu nechce vraždu spájať so štvrtkovým referendom.

Páchateľ útoku mal zrejme blízko k americkým rasistom

Americká ľudskoprávna organizácia informovala, že muž zadržaný v Británii pre podozrenie z útoku na poslankyňu britského parlamentu má spojenie s americkou rasistickou organizáciou. The Southern Poverty Law Center podľa agentúry AP informovalo, že má záznamy, ktoré svedčia o tom, že zadržaný Thomas Mair je podporovateľom Národnej aliancie.

Mair si údajne v roku 1999 zaobstaral od Národnej aliancie brožúru, ktorá obsahovala aj návod na zostrojenie pištole. Maira (52) zadržali vo štvrtok pre podozrenie z vraždy poslankyne Jo Coxovej, ku ktorej došlo v severoanglickom meste Birstall. Coxová bola poslankyňou za Labouristickú stranu, angažovala sa v projektoch pomoci pre utečencov zo Sýrie a agitovala za zotrvanie Británie v EÚ.

Agentúra AP uviedla, že Mair zatiaľ nebol obvinený. Polícia Západného Yorkshiru zatiaľ neinformovala o motívoch jeho činu. Národnú alianciu založil fyzik, spisovateľ a ideológ krajnej pravice William Pierce. Aliancia má v programe segregáciu príslušníkov belošskej rasy a boj za jej ochranu. Udržiava kontakty s Americkou nacistickou stranou.

Pierceova kniha The Turner Diaries (Turnerove denníky), ktorú publikoval pod pseudonymom Andrew MacDonald, najmä popisy atentátov v nej, poslúžila údajne viacerým páchateľom neskorších teroristických útokov ako zdroj inšpirácie. Jedným z nich bol aj Timothy McVeigh, ktorý pri útoku z roku 1995 v Oklahoma City zabil 168 ľudí.

Le Penová a Strache varujú pred špekuláciami ohľadom vraždy

Šéfovia krajne pravicových strán z Francúzska a Rakúska varovali pred náznakmi, že poslankyňa britského parlamentu Joanne Coxová sa stala obeťou útoku kvôli svojej podpore zotrvania Británie v EÚ a promigračnej politike.

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová uviedla, že „nie je veľmi vhodné využívať túto dramatickú udalosť“ na takéto špekulácie. Jej rakúsky kolega Heinz-Christian Strache zasa vyhlásil, že jeho Slobodná strana Rakúska (FPÖ) je proti „akémukoľvek extrémizmu“.

Obaja uvedení politici sa zúčastňujú vo Viedni na stretnutí šiestich populistických a euroskeptických strán, ktoré pod názvom Vlastenecká jar organizuje práve Stracheho strana. Le Penová, Strache i líder Alternatívy pre Nemecko (AfD) Marcus Pretzell žiadajú od EÚ reformy, ktoré by viedli k posilneniu rozhodovacích práv členských štátov EÚ a k oslabeniu vplyvu bruselských inštitúcií EÚ v rozhodovacom procese.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vražda #Brexit #Jo Coxová