Súd zbavil viny Janu Nečasovú a bývalých spravodajcov

Obvodný súd pre Prahu 1 zbavil v piatok viny Janu Nečasovú (predtým Nagyovú), bývalú šéfku kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa a jeho súčasnú manželku. Bez trestu obišli aj traja dôstojníci obžalovaní v kauze zneužitia Vojenského spravodajstva.

17.06.2016 10:15
debata (13)

Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Súd vyniesol verdikt na veľké prekvapenie prokurátorov, a naopak vyvolal veľkú radosť troch obžalovaných. Sama Nečasová sa vynesenia rozsudku nezúčastnila. Prokurátori už pred začatím pojednávania avizovali, že v prípade opätovného zbavenia viny sa proti nemu znovu odvolajú.

V júni 2014 sudkyňa Králová odsúdila iba Janu Nečasovú k ročnému podmienečnému trestu. Prokurátori proti tomu podali odpor a uspeli. V roku 2015 rozhodovala sudkyňa Králová znova v prospech obžalovaných a zbavila ich viny s tým, že sa trestný čin nestal.

Podľa obžaloby sa Nečasová a spravodajcovia Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek dopustili zneužitia Vojenského spravodajstva, keď dali sledovať Radku Nečasovú, vtedajšiu manželku premiéra Petra Nečasa. Obžalovaným hrozilo až päť rokov väzenia.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nečasová #Petr Nečas #Jana Nagyová