Francúzska vláda a odbory sa nedohodli, protesty pokračujú

Stretnutie francúzskej vlády s odbormi neodvrátilo ďalšie štrajky a demonštrácie proti reforme zákonníka práce v čase terajšieho futbalového Eura. Uviedli to francúzske médiá.

17.06.2016 12:28
Francúzsko, protest Foto: ,
Štrajky vo Francúzsku proti novej podobe zákonníka práce budú pokračovať.
debata (2)

Odborový zväz CGT, ktorý svojí na čele protestného hnutia, potvrdil, že 23. a 28. júna sa uskutočnia ďalšie celoštátne protesty, ako sa plánovalo. V týchto dňoch majú o zmenách pracovného zákona hlasovať zákonodarcovia.

Prvá schôdza od marcového začatia protestov nepriniesla nič nové v postojoch oboch strán, povedal novinárom šéf CGT Philippe Martinez po rokovaní s ministerkou práce Myriam El Khomriovou.

Rokovanie ale označil za konštruktívne. Ocenil, že ministerka „pozorne načúvala a sľúbila, že preštuduje naše návrhy“. Denník Le Monde si všíma, že Martinez pripustil zmeny v texte návrhu zákona, zatiaľčo doteraz trval na jeho úplnom stiahnutí.

„Dnes ráno mi boli odovzdané návrhy. Budeme ich posudzovať, ako to robíme vo všetkých ostatných podobných prípadoch. Áno, je možné obohatiť text, ale bez narušenia podstaty,“ zdôraznila El Khomriová. Ako už skôr odmietla podľa médií požiadavku Martineza, aby počas vyjednávania podoby textu neprerokúvali návrh zákona senátori, ktorí sa ním zaoberajú od pondelka.

Socialistická vláda trvá na zmenách zákonníka práce, ktoré podľa nej umožnia znižovať mieru nezamestnanosti, ktorá je vo Francúzsku okolo desať percent. Kritici reformy trvdia, že zmeny príliš zvýhodňujú zamestnávateľa na úkor zamestnancov a oslabujú postavenie ľudí na pracovnom trhu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #štrajk #reforma #zákonník práce