Iracké vládne sily dobyli centrum Fallúdže

Iracké vládne sily dobyli vládny komplex v centre mesta Fallúdža, ktoré je baštou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie irackej armády.

17.06.2016 13:21
debata (4)

Vládne sily oslobodili komplex v centre Fallúdže a vztýčili na ňom irackú zástavu, uviedol pre spravodajský server televízie as-Sumaríja vrchný veliteľ vojenských operácií vo Fallúdži Abdal Waháb Saadí.

„Bezpečnostné sily pokračujú v operácii, ktorej cieľom je oslobodenie ďalších častí Fallúdže,“ dodal Saadí bez uvedenia bližších podrobností o priebehu operácie. Súčasťou vládneho komplexu vo Fallúdži sú budova polície, radnica, ministerstvo dopravy a kancelárie tajnej služby.

Vládne sily podporované šiitskými milíciami a leteckými útokmi koalície vedenej Spojeným štátmi spustili 23. mája ofenzívu s cieľom vytlačiť militantov z Islamského štátu z Fallúdže, ktorá je jedným z najväčších miest západoirackej provincie Anbár.

Fallúdža, ležiaca približne 50 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad, bola prvým mestom, ktoré začiatkom roka 2014 padlo do rúk Islamského štátu. Militanti z tejto organizácie stále ovládajú oblasti na severe a západe Iraku vrátane Mósulu – druhého najväčšieho mesta krajiny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #IS