Oskar Krejčí: Babiš nemal pripravenú útočnú obranu

Ministra Babiša zaskočil plán ministra vnútra Chovanca reformovať políciu, povedal pre Pravdu politológ Oskar Krejčí na adresu kauzy okolo plánovaných zmien v českom policajnom zbore.

17.06.2016 13:42
debata
Politológ Oskar Krejčí. Foto: SITA
Oskar Krejči Politológ Oskar Krejčí.

Čo sa vlastne skrýva za kontroverzným plánom zmien v českej polícii?
Ide o veľmi citeľný súboj mocenských štruktúr. V pozadí sú vzťahy vnútri policajného zboru prepojenom na politickú elitu. Dodnes nie sme v Česku napríklad schopní dešifrovať, čo bolo v pozadí zásahu proti Nečasovej vláde zo strany štátnych zástupcov, ako aj polície. Polícia dnes dokáže odpočúvať, robiť výsluchy, ako aj domové prehliadky, chýba však agentúra. Vieme, že sa niekto ešte pred rokom prenikol do počítačovej siete premiérovho sekretariátu a objavili sa e-maily jeho pracovníkov. Nevieme však, čo všetko sa stratilo. Atmosféra je veľmi nečitateľná. Časť policajného zboru v uniknutej korešpondencii sa postavila na stranu Babiša a iná za ministra vnútra Chovanca. Podľa toho, čo viem, tak tí prví priveľa hovorili a reakciou je už spomínaná reorganizácia.

Napokon z toho vychádza, že v kauze v podstate ani tak nejde o ďalší osud plukovníka Šlachtu, donedávna ešte šéfa Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu.
Ide skutočne o jeho útvar. Ak sa pozriete na mocenskú štruktúru u nás, vidíte, že štátni zástupcovia môžu prísť o mnohé prípady v útvaroch. Ak oba útvary zlúčite, tak si nemôžu vyberať. Nehovoriac už o tom, že existuje ešte jeden útvar na drogy a odbor, ktorý má na starosti technickú spravodajskú službu.

Čo vlastne sledoval Babiš svojím konaním, keď najprv bol tvrdý vo vyjadreniach a dnes akoby zaradil spiatočku? Začal sa v Česku už predvolebný boj?
Babišovu zmenu pripisujem skutočnosti, že ho vývoj zaskočil. Jeho počiatočná útočnosť bola vlastne obranou. Odvolanie Šlachtu bolo totiž pravdepodobne zásahom proti Babišovi. Hovorím pravdepodobne, pretože pracujeme s neúplnými informáciami. Minister financií to veľmi presne vyhodnotil. Nemal však pripravenú takpovediac útočnú obranu. To, čo urobil, bola defenzíva. Zákonite tak prehral v tejto fáze. Najväčším problémom však nie sú vzťahy medzi politickými špičkami. Politici prichádzajú a odchádzajú. Najhoršia je nestabilita policajného zboru. Ak si pripomenieme tie najväčšie kauzy, zistíme, že väčšina z nich je stále nevyšetrená. Kauzy nie sú sprocesnené. Súdy to nezvládajú. Sieť je veľmi komplikovaná a teraz navyše sa aj policajný zbor destabilizuje. Zatiaľ čo politická elita si medzi sebou vybavuje účty na úkor krajiny.

Je normálnym javom, keď Šlachtovi ľudia zatajujú výsledky vyšetrovania v obave, že sa dostanú do nesprávnych rúk? A to napriek tomu, že porušujú zákon.
Normálne to nie je, ale je to zákonité, pretože keď hrozí, že tajné informácie skončia nežiaducim spôsobom na verejnosti, musíte tak urobiť. Výsledky vyšetrovania by sa však nemali tajiť pred štátnymi zástupcami.

Vyústi terajšie napätie do pádu kabinetu?
Nie je dôvod na pád vlády. Môžem sa však mýliť. Babiša zaskočil plán ministra vnútra reformovať políciu. Reagoval však priveľmi nahlas a pritom nemal pripravené protiťahy. A tak sa dostal do defenzívy a vidieť aj na reakciách prezidenta Zemana, ktorý sa pokúsil situáciu upokojiť, že tu neexistuje plán B. A tak v tejto etape neverím v pád kabinetu, ale situácia sa skomplikovala.

Nemá snaha prezidenta Zemana byť v úlohe mediátora politické pozadie?
Zatiaľ sa mu darí upokojovať. Ak nebude nasledovať ďalší výstrel, tak nebude ani ďalšia paľba. Nie je totiž čo získať. Podľa mňa Babiš nie je pripravený na predčasné voľby. A prípadná úradnícka vláda by bola bez neho. Výsledok predčasných volieb môže byť rovnaký ako v prípade volebného víťazstva Vladimíra Mečiara. Teda nik s ním nechcel ísť do koalície. A tak v Česku nemusí napokon vládnuť najsilnejšia strana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Policajný zbor #Babiš #Oskar Krejčí