Dozorca z Osvienčimu dostal v Nemecku päť rokov väzenia

Nemecký súd poslal na päť rokov do väzenia bývalého dozorcu z nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. 94-ročného Reinholda Hanninga uznal vinným z podielu na vražde 170-tisíc ľudí. Informovala o tom agentúra DPA. Zatiaľ nie je jasné, či sa niektorá zo strán proti rozsudku neodvolá. Prokuratúra žiadala šesťročný trest, obhajoba oslobodenie.

17.06.2016 15:00
nacista, súd, Reinhold Hanning Foto: ,
Hanning už skôr pred súdom priznal, že ako člen jednotiek SS pôsobil v Osvienčime ako dozorca od januára 1943 do júna 1944.
debata (15)

„Boli ste takmer rok a pol v Osvienčime, a tým ste podporovali masové vraždenie,“ povedala sudkyňa pri vynesení rozsudku.

Šéf Svetového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder rozsudok uvítal. „Dostal trest, aký si zaslúžil,“ povedal. Hanning podľa neho bol súčasťou bezcitnej vražednej mašinérie. „Bez aktívnej pomoci ľudí ako je on by k Osvienčimu nemohlo dôjsť,“ uviedol Lauder.

Hanning už skôr pred súdom priznal, že ako člen jednotiek SS pôsobil v Osvienčime ako dozorca od januára 1943 do júna 1944. Za svoje činy sa ospravedlnil a vyjadril hanbu nad tým, že sa prizeral bezpráviu a nič proti nemu neurobil. Jeho obhajcovia však zdôrazňovali, že neexistujú dôkazy, že by sa obvinený sám zapojil do vraždenia. Preto žiadali jeho oslobodenie.

Podľa Centrály pre zločiny nacizmu sa Hanning svojou službou v Osvienčime, kde počas druhej svetovej vojny zahynulo asi 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov, podieľal na holokauste. Strážil údajne nielen tábor, ale dohliadal aj na prichádzajúce transporty.

V Nemecku sa v súčasnosti konajú zrejme posledný súdne procesy, v ktorých sa zo svojich činov zodpovedajú členovia personálu nacistických koncentračných táborov. Vlani súd v Lüneburgu odsúdil na štyri roky väzenia 94-ročného dozorcu z Osvienčimu Oskara Gröninga, a to za napomáhanie k vražde 300-tisíc ľudí.

Pred súd sa postavil aj 95-ročný príslušník zdravotnej služby SS v Osvienčime Hubert Zafke, proces s ním sa však pre jeho zdravotný stav zatiaľ nezačal. Súd s bývalým dozorcom a členom SS Ernstom Tremmelom, ktorý sa mal začať v apríli v Hanau, pre úmrtie obžalovaného zastavili.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #nacista #Osvienčim #Reinholdt Hanning