Putin v Petrohrade ubezpečoval, že si neželá studenú vojnu

Ak obe strany podnikajú kroky, ktoré zhoršujú napätie, vrátime sa do studenej vojny, povedal na ekonomickom fóre v Petrohrade ruský prezident Vladimír Putin. Odkázal tak na súčasné vzťahy medzi Ruskom a Západom.

17.06.2016 16:41
Vladimír Putin Foto:
Ruský prezident Vladimír Putin počas vystúpenia na ekonomickom fóre v Petrohrade.
debata (119)

Putin tiež povedal, že jeho krajina si takýto vývoj neželá a snaží sa hľadať kompromisy. Zároveň si položil otázku, prečo musí NATO neustále expandovať. Počas svojho vystúpenia sa dostal aj k situácii v Sýrii a hovoril aj o republikánskom kandidátovi na prezidenta USA Donaldovi Trumpovi.

„Som si istý, že nikto to nechce. My to určite nechceme,“ povedal Putin v komentári o hroziacej novej studenej vojne. Zároveň varoval pred dôsledkami ďalšieho rozširovania prítomnosti NATO, ktoré nazval jednostrannou politikou namierenou voči Rusku.

Západ podľa neho nedbá na legitímne ruské záujmy a destabilizuje svojimi krokmi svet. Putin zopakoval, že budovaný systém protiraketovej obrany vo východnej Európe Rusko ohrozuje a okrem toho už podľa neho nie je potrebný, lebo už neexistuje hrozba z Iránu.

V súvislosti s konfliktom v Sýrii Putin povedal, že kľúčové pre Damask nie je získať kontrolu nad celým územím, ale obnoviť dôveru v sýrske inštitúcie. Moskva je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý podľa Putina súhlasí s tým, aby v krajine prebiehal politický proces. Putin dodal, že súhlasí s americkým návrhom, aby v súčasnej sýrskej vláde zasadla časť opozície. Pokiaľ bude podľa neho vývoj v Sýrii pokračovať ako doteraz, v krajine vypukne úplný chaos, čo by bol ten najhorší scenár.

Na adresu republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Putin povedal, že Trump je temperamentný človek. Čo je zlé na tom, že podporuje obnovenie plnohodnotných rusko-amerických vzťahov? pýtal sa. Zároveň dodal, Moskva bude spolupracovať s kýmkoľvek, kto sa tento rok v novembri stane novým prezidentom Spojených štátov.

„Amerika je silná mocnosť, pravdepodobne jediná superveľmoc, a to my akceptujeme,“ však neustále zasahovanie do našich záležitostí, aby nám (USA) hovorili, ako máme žiť," zdôraznil ruský prezident.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Sýria #Vladimir Putin #studená vojna #Donald Trump