Strelec z Orlanda si počas útoku písal cez mobil s manželkou

Omar Mateen, ktorý v nedeľu zabil v gay klube v Orlande na Floride 49 ľudí, si počas masakru písal cez mobil s manželkou. Omar sa podľa spravodajskej televízie CNN pýtal svojej ženy Noor Salmanovej, či vie, čo sa deje, a ona mu odpovedala, že ho miluje. Tiež sa mu niekoľkokrát neúspešne pokúšala dovolať. O kontaktu oboch manželov počas jeho vyčíňania médiá informovali už skôr.

17.06.2016 22:30
debata (5)

Telefonáty, ktoré Mateen nebral, sa podľa policajných zdrojov zhodujú s časom, keď sa už informácie o streľbe dostali do médií. Očividne sa domnievala, že za útokom stojí jej muž. Nie je jasné, či sa obrátila na políciu, aby svoje podozrenie nahlásila.

O Salmanovú sa intenzívne zaujímajú vyšetrovatelia preto, čo o útoku a jeho príprave vedela. Polícia sa podľa CBS News domnieva, že bola pri tom, keď si Mateen kupoval muníciu, a že ho najmenej raz do klubu odviezla. Salmanová tvrdí, že jej muž sa radikalizoval vlani a že sa mu snažila útok rozhovoriť.

Veľká porota teraz preveruje, do akej miery o zámeroch muža vedela a či sa pokúsila uvedomiť úrady. Hrozí jej obvinenie zo spolupáchateľstva.

Motív činu zostáva naďalej nejasný. Mateen sa počas útoku prihlásil k tzv. Islamskému štátu, jeho otec však radikálny islam ako motív odmieta. Jeden z Mateenových známych, ktorý ho poznal ako častého návštevníka gay klubu, sa prikláňa skôr k tomu, že sa Omar nedokázal vyrovnať so svojou sexuálnou orientáciou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v Orlande