Európski populisti sa stretli v rakúskom Vösendorfe

Európske krajne pravicové a pravicové populistické strany "sa obávajú, že Veľká Británia opäť nájde slobodu". Slobodu napríklad rozhodovať o tom, kto môže žiť v tejto krajine. "Chceme, aby všetky národy Európy opäť našli tieto slobody. Chcem, aby Francúzsko bolo slobodné," vyhlásila šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová v dolnorakúskom Vösendorfe, kde sa zúčastnila na podujatí nazvanom Vlastenecká jar.

17.06.2016 22:46
krajná pravica, marine le pen Foto: ,
Šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová a líder Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache (vpravo).
debata (11)

Rečníčka pranierovala zlyhanie Európskej únie v oblasti hospodárskej politiky a vyslovila sa namiesto nej za kooperáciu „a la carte“ na starom kontinente.

Na podujatí Vlastenecká jar nechýbali pravicoví populisti z celkovo desiatich členských krajín Európskej únie. Prítomných bolo asi 1 500–2 000 stúpencov Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a množstvo policajtov, ktorí však nemuseli zasahovať. Násilní ľavicoví extrémisti sa totiž tentoraz reálne neobjavili na scéne, iba vo vystúpení lídra FPÖ, hostiteľa podujatia Heinza-Christiana Stracheho.

Predseda opozičnej rakúskej strany, ktorej prezidentský kandidát Norbert Hofer si vyslúžil od prítomných zrejme najbúrlivejší aplauz, naznačil vo svojom vystúpení temný obraz pomerov v Európskej únii a kritizoval islamizmus. Poukázal na teror „krížom v Európe“, na masový výskyt sexuálneho obťažovania a zón, kam nehodno vstúpiť. Všetko to je možné, pretože nám vládnu politici, ktorí nehľadia na vlastné obyvateľstvo. Preč s týmito neschopnými a neochotnými politikmi, vyzval Strache a poznamenal, že slobodných z FPÖ už nemožno zastaviť.

Osobitnú pozornosť venoval hostiteľ predsedníčke francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovej, ktorú označil za „silnú ženu Francúzska a Európy“ a ktorej vystrúhal poklonu v podobe vety: Cítim sa dobre, ak viem, že tu k nám možno hovorila budúca francúzska prezidentka. „Všetky naše priania a želania patria Tebe. Dokážeme to,“ dodal líder FPÖ.

Strache súčasne vyjadril nádej, že nemecká Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa po blížiacich sa parlamentných voľbách stane druhou najsilnejšou stranou v spolkovej republike a že jej líderka Frauke Petryová sa stane budúcou spolkovou kancelárkou.

Medzi rečníkmi bol aj Tomio Okamura z českého hnutia Sloboda a priama demokracia, označujúci Európsku úniu za „diktatúru“, či europoslanec talianskej Ligy Severu Lorenzo Fontana, ktorý pripomenul spoločný neúspešný boj Talianov a Rakúšanov proti Turkom z roku 1571, aby následne konštatoval, že každý, kto by chcel prinášať do Európy mešity, by mal pochopiť, že tu nemá miesto.

Poľský europoslanec Michal Marusik z Kongresu novej pravice sa prítomným pokúsil vysvetliť, prečo jeho krajina nepriťahuje utečencov. „Berieme mnoho a dávame málo. Nedovoľte, aby Vás cudzí prisťahovalci vyciciavali a vysávali vašu krv,“ citovala tlačová agentúra jeho slová. Šéf krajinskej organizácie Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Severnom Porýní-Vestfálsku Marcus Pretzell využil vystúpenie na pranierovanie spolkovej kancelárky Angely Merkelovej slovami: „Predstavte si, že musíte žiť v krajine, ktorej vládne Angela Merkelová. Áno, nemeckým vlastencom sa neuľahčuje, aby svoju krajinu milovali,“ vyhlásil tento europoslanec AfD a zdôraznil: „Máme právo na náš jazyk a identitu a dosiahneme, že sa nám vráti.“

O krátku chvíľu reflexie sa paradoxne postarala stúpenkyňa odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Janice Atkinsonová, ktorá vyzvala prítomných, aby si pamiatku zavraždenej britskej poslankyne Jo Coxovej uctili minútou ticha. „Všetci bojujeme za našu krajinu. Chceme, aby sa život našich ľudí zlepšil“, zdôraznila.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #krajná pravica #Marine Le Penová #Norbert Hofer