Kanada schválila asistovanú samovraždu s pomocou lekára

Kanadský parlament v piatok schválil kontroverzný zákon, ktorý umožňuje lekárom pomôcť nevyliečiteľne chorým pacientom so samovraždou.

18.06.2016 10:33
debata (13)

Niektorí kritici však tvrdia, že opatrenie je príliš zväzujúce, takže napríklad ľudia s degeneratívnymi chorobami, ako je napríklad skleróza multiplex, nebudú môcť svoj život za pomoci lekára ukončiť. Vláda tvrdí, že zákon je len prvým krokom, takže v budúcnosti bude možné ho rozšíriť.

Schválenie zákona radí Kanadu do skupiny malého počtu krajín, kde lekári môžu legálne pomôcť ťažko chorým zomrieť. Schvaľovací proces v piatok dokončili senátori, teraz ho ešte formálne musí potvrdiť generálny guvernér David Johnston.

Zákon ponecháva možnosť voľby ťažko chorým, ktorí trpia bolesťami alebo výrazným zlyhaním zmyslových, mentálnych či pohybových schopností a pre ktorých by bola smrť vyslobodením. Požiadať o pomoc pri samovražde budú môcť len kanadskí občania a tí, ktorí v krajine dlhodobo žijú a sú zapojení do systému zdravotného poistenia.

Tým sa má zabrániť rozvoju takzvanej „turistike smrti“, keď sa do krajín oprávňujúcich eutanáziu či asistovanú samovraždu schádzajú ľudia z krajín, ktoré takúto prax neumožňujú. Nárok na asistované ukončenie života nebudú mať neplnoletí.

Kanadská vláda zákon predložila na popud minulého verdiktu najvyššieho súdu, ktorý rozhodol, že zákaz asistencie pri samovražde odporuje listine základných práv a slobôd, uviedol spravodajský server BBC.

V Európe umožňuje asistovanú samovraždu Nemecko, Švajčiarsko alebo Albánsko. Eutanázia, kde na rozdiel od asistovanej samovraždy smie lekár pacienta na jeho žiadosť priamo usmrtiť, je povolená v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #asistovaná samovražda