Vrah Coxovej na súde vyhlásil: 'Smrť zradcom, slobodu Británii'

Obvinený vrah britskej poslankyne Jo Coxovej, Thomas Mair, sa v sobotu prvýkrát postavil pred súd v Londýne a predstavil sa menom "Smrť zradcom, slobodu Británii".

18.06.2016 13:26 , aktualizované: 13:39
Thomas Mair, vrah Jo Coxovej, Foto: ,
Obvinený vrah Jo Coxovej, Thomas Mair, sa postavil pred súd.
debata (29)

Mair (52) dal toto provokačné vyhlásenie na londýnskom westminsterskom súde, kam ho predviedli v súvislosti s prípadom zavraždenia 41-ročnej Coxovej zo štvrtka 16. júna. Maira v noci na sobotu obvinili z vraždy, spôsobenia ťažkého ublíženia na zdraví a z trestných činov spáchaných strelnou zbraňou, pripomenula tlačová agentúra AP.

Obvinenie z vraždy voči 52-ročnému Mairovi oznámila polícia v grófstve West Yorkshire. Maira zadržali vo štvrtok pre podozrenie zo zabitia 41-ročnej Coxovej bezprostredne po tom, ako páchateľ postrelil a pobodal poslankyňu počas stretnutia s voličmi v stredoanglickom meste Birstall v grófstve West Yorkshire.

Mair pochádza z Birstallu a polícia vyšetruje jeho napojenie na extrémistické pravicové skupiny. Takisto preveruje tvrdenia, že je duševne narušený, uviedla agentúra DPA. Podľa britských médií sa Mair kontaktoval s nacistickými organizáciami v Spojených štátoch.

Po celej Británii sa v noci na sobotu konali tiché demonštrácie na počesť Coxovej a na pondelok 20. júna bolo zvolané zasadnutie parlamentu, kde si uctia jej pamiatku. Americký prezident Barack Obama zatelefonoval Coxovej manželovi a vyjadril mu sústrasť. Vydal tiež vyhlásenie, v ktorom ocenil jej oddanosť práci a službu verejnosti.

Po celej Británii sa konali tiché demonštrácie... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Jo Cox, Jo Coxová, Po celej Británii sa konali tiché demonštrácie na počesť Coxovej.

Coxová bola poslankyňou za Labouristickú stranu, presadzovala lepšie zaobchádzanie so sýrskymi detskými utečencami a agitovala za zotrvanie Británie v EÚ. Vražda Coxovej zastavila v Británii kampaň pred referendom o ďalšom členstve krajiny v Európskej únii, ktoré sa bude konať 23. júna.

Polícia ocenila statočnosť 77-ročného muža, ktorý sa pokúšal Coxovej pri útoku páchateľa pomôcť a utrpel pri tom vážne poranenia. Muž sa zotavuje v nemocnici. Útok na zákonodarkyňu vyvolal obavy o bezpečnosť ďalších členov britského parlamentu, ktorí sa bežne stretávajú so svojimi voličmi na verejných zhromaždeniach.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Jo Coxová #Thomas Mair