V prvom prieskume po vražde Coxovej vedú odporcovia brexitu

V prvom prieskume verejnej mienky uskutočnenom po štvrtkovej vražde britskej poslankyne Jo Coxovej vedú o tri percentuálne body zástancovia zotrvania Británie v Európskej únii.

19.06.2016 08:40
debata (76)

V niekoľkých anketách z minulého týždňa pritom posilňovali odporcovia ďalšieho členstva krajiny v európskom bloku, informovala agentúra Reuters.

Podľa prieskumu agentúry Survation pre nedeľník Mail on Sunday by zotrvanie Británie v EÚ podporilo 45 percent opýtaných. Pre brexit, teda rozviazanie zväzku s európskymi krajinami, by hlasovalo len 42 percent respondentov. Anketu agentúra uskutočnila v piatok a v sobotu.

V predchádzajúcom prieskume agentúry Survation pred vraždou Coxovej bol pritom pomer síl presne opačný: 45 percent opýtaných pre brexit a 42 percent proti. Pravicový nedeľník, ktorý vychádza s nákladom 1,4 milióna výtlačkov, tiež vyzval Britov, aby hlasovali pre zotrvanie v únii.

Tiež anketa agentúry YouGov pre denník The Sunday Times, ktorá sa voličov pýtala vo štvrtok a piatok, prisúdila víťazstvo v referende zástancom únie (44 percent) proti priaznivcom brexitu (43 percent). Agentúra tento výsledok zdôvodnila skôr obavami voličov o ekonomické dopady brexitu ako vraždou Coxovej. Denník oznámil, že podporuje brexit.

Poslankyňa Jo Coxovú zavraždili vo štvrtok v severoanglickom Birstallu krátko pred stretnutím so svojimi voličmi. Štyridsaťjedenročná politička podporovala zotrvanie Británie v EÚ.

Pravdepodobným páchateľom činu je Thomas Mair, ktorého polícia zadržala po útoku. Teraz preveruje jeho napojenie na krajne pravicové skupiny, ale aj jeho duševné zdravie. V sobotu na súde na otázku, ako sa volá, odpovedal: „Smrť zradcom, sloboda Británii“.

Vražda poslankyne šokovala celú Britániu a podľa mnohých analytikov by mohla mať vplyv na rozhodovanie niektorých Britov, ako hlasovať v referende, ktoré sa bude konať už vo štvrtok 23. júna.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jo Coxová