Rusko: Búrka na jazere si vyžiadala životy 14 detí

Štrnásť detí prišlo o život na severozápade Ruska, keď ich počas plavby na jednom z miestnych jazier zastihla búrka. Vyplýva to z aktualizovaných údajov miestnych úradov, ktoré priniesli agentúry AP a DPA.

19.06.2016 21:05
debata (54)

Obete nešťastia v ruskej republike Karelsko patrili do väčšej turistickej skupiny, ktorá sa v rámci výletu vydala v sobotu na plavbu po jazere Siamozero. Počas búrky a silného vetra došlo k prevráteniu dvoch malých člnov.

Na troch plných člnoch sa na jazero vydalo 47 detí z letného tábora a ich štyria inštruktori. V jazere našli 14 tiel, zvyšných členov skupiny zachránili. Podľa ruských predstaviteľov mali deti 12 až 15 rokov a pochádzali z Moskvy.

K jazeru ležiacemu západne od karelskej metropoly Petrozavodsk vyslali orgány civilnej ochrany niekoľko vrtuľníkov. Pri pátraní po nezvestných pomáhalo viac ako 60 ľudí, záchrannú operáciu dnes večer ukončili. V Karelsku vyhlásili na pondelok deň smútku.

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie pôvodne oznámil, že jeden zo 14 mŕtvych bol inštruktor. Po identifikácii obetí však údaj spresnil s tým, že všetky obete boli deti.

Hovorca dodal, že pre podozrenie z porušenia bezpečnostných predpisov zadržali troch ľudí – dvoch z inštruktorov a zástupcu riaditeľa hotela, v ktorom deti bývali a ktorý údajne organizoval plavbu.

Regionálny poslanec Alexej Gavrilov povedal, že úrady už niekoľko dní vopred opakovane vydávali varovania pred víchricou i odporúčania, aby sa nikto neplavil na jazere Siamozero, jednom z obľúbených výletných miest v oblasti.

Riaditeľ miestnej turistickej kancelárie Vladimir Kučerenko uviedol, že väčšina detí zrejme zomrela po dlhom pobyte v studenej vode, ktorej teploty dosahovali 8–10 stupňov Celzia. Silný vietor tiež mohol odviať člny ďalej od brehu. „Rád by som sa pozrel do očí človeku, ktorý im dovolil ísť člnkovať sa. Bolo to samovražedné,“ vyhlásil Kučerenko.

Miestni odborníci zdôraznili, že plavba na plytkom jazere môže byť mimoriadne nebezpečná za silného vetra, pričom aj skúsení miestni rybári sa tento víkend na jazero nevydávali.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Rusko