Protestné Hnutie piatich hviezd získalo radnice Ríma a Turína

Talianska vládna Demokratická strana (PD) premiéra Mattea Renziho utrpela v nedeľu drvivú porážku v druhom kole miestnych volieb. Prehrala okrem iného v Ríme a Turíne, kde radnice povedú kandidátky Hnutia piatich hviezd.

20.06.2016 11:16
Beppe Grillo, Hnutie piatich hviezd Foto: ,
Hnutie piatich hviezd založil pred siedmimi rokmi komik Beppe Grillo.
debata

Agentúra AFP napísala, že po sčítaní všetkých hlasov v Ríme zvíťazila so ziskom 67 percent hlasov tridsaťsedemročná právnička Virginia Raggiová, jej stranícka kolegyňa Chiara Appendinová prekvapila v Turíne ziskom takmer 55 percenta hlasov. Reggiová bude vôbec prvou ženou na čele radnice.

Ako napísala agentúra Reuters, útechou pre PD môže byť fakt, že sa udržala pri moci vo finančnom centre Talianska Miláne a rovnako v Bologni. Matteo Orfini z PD v rozhovore s denníkom La Stampa priznal, že pre jeho stranu ide o „bolestnú“ porážku. „Prísť o Rím a Turín páli, bolí to,“ povedal.

„S nami prichádza nová doba. Budeme sa snažiť obnoviť v mestských inštitúciách právo a transparentnosť,“ povedala Reggiová. PD v noci vo vyhlásení porážku uznala. Víťazstvo Raggiovej sa považuje za triumf o to viac, že jej súper Roberto Giachetti z PD nezískal ani polovicu hlasov ako Raggiová – volilo ho 32,85 percenta ľudí, Raggiovú 67,15 percenta.

Ešte väčší úspech slávi tridsaťjedenročná ekonómka Appendinová, ktorá v druhom kole dokázala prekonať desaťpercentný rozdiel z prvého kola a bývalého ministra spravodlivosti Piera Fassina z PD v Turíne porazila ziskom 54,56 percenta hlasov. Kandidát PD Giuseppe Sala vyhral v Miláne so ziskom 51,7 percent hlasov nad kandidátom pravice Stefanom Parisim.

Orfini vyhlásil, že výsledky svedčia o tom, že sa Hnutie piatich hviezd spojilo proti PD s pravicovými stranami. PD zvolala kvôli volebnému výsledku na piatok svoje vedenie. Krajina zápasila s ekonomickou stagnáciou a tiež početnými korupčnými škandálmi. Renzi stavil svoju politickú budúcnosť na októbrové referendum o ústavnej reforme. Cieľom je zabezpečiť Taliansku stabilitu a chrániť ju pred rýchlym striedaním vlád. Renzi povedal, že odstúpi, ak ľudia reformu v referende neprijmú. Po prvom kole miestnych volieb tvrdil, že tento výsledok s referendom nesúvisí a žiadno ho neovplyvní.

Komentátor Massimo Franco po druhom kole napísal, že PD teraz môže ťažko poprieť význam volebného výsledku a že Renziho postavenie v strane bude oslabené. Hnutie piatich hviezd založil pred siedmimi rokmi komik Beppe Grillo a mieste voľby z tejto strany podľa Reuters robí favorita parlamentných volieb v roku 2018.

Šesťdesiatsedem­ročný Grillo sa z politickej prvej línie stiahol a prenechal priestor mladým tváram, ktoré podľa Reuters hnutiu dodali umiernenejšiu podobu a dokázali osloviť viac voličov. Hlavnou témou hnutia je bol proti korupcii. K pôvodnému protestnému programu pripojilo otázky, ktoré ľudí zaujmú – podporu chudobným, sprísnenie trestov za správne a daňové podvody, privatizácia štátnych podnikov a zníženie daní malým podnikom.

Druhé kolo miestnych volieb sa konalo v 126 mestách, v ktorých v prvom kole nezískal nikto z kandidátov nadpolovičnú väčšinu. Z viac ako osem miliónov voličov prišlo k urnám 50,5 percenta, v prvom kole volilo 60 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matteo Renzi #Hnutie piatich hviezd