Kampane k brexitu sa po prestávke opäť rozbehli

Po trojdňovej prestávke po vražde poslankyne Jo Coxovej sa pred štvrtkovým referendom opäť rozbehli kampane za zotrvanie Británie v Európskej únii i za jej odchod. Po smrti Coxovej, ktorá podporovala členstvo v EÚ, písali britské médiá o vytriezvení po často veľmi ostrých výrokoch na oboch stranách a obe kampane sa v nedeľu naozaj snažili o umiernenejší tón. Bývalá spolupredsedníčka konzervatívcov Sayeeda Warsiová však oznámila, že opúšťa kampaň Leave (Odísť). Dôvodom sú opakované "klamstvá" a šírenie "nenávisti a xenofóbie".

20.06.2016 11:44
británia, brexit Foto: ,
Zhromaždenie zástancov zotrvania Británie v Európskej únii.
debata (11)

Smrť Coxovej vrhla na záver kampane tieň, aj keď zatiaľ nie je jasné, či ovplyvní výsledok. Posledné prieskumy ukazujú vzostup formácie Remain (Zotrvanie), ale autori prieskumov zhodne tvrdia, že vražda nemala na výsledok vplyv, posun pripisujú skôr ekonomickým argumentom.

Warsiová povedala rozhlasu BBC, že k jej rozhodnutiu prispeli „pokračujúce lži“ ministra spravodlivosti Michaela Govea o vstupe Turecka do EÚ a fakt, že šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v nedeľu obhajoval plagát svojej strany so zástupom mimoeurópskych utečencov sprevádzaný nápisom Bod zlomu.

Podľa nej to bola posledná kvapka. Obvinila obhajcov takzvaného brexitu, že vedú nenávistnú a xenofóbnu kampaň. Zdôraznila, že odchod podporovala od minulého roka, ale teraz bude pre Remain, teda pre zotrvanie Británie v únii s tým, že má o kráľovstve odlišnú predstavu, ako druhá strana.

Kampaň Leave tvrdí, že Warsiová nikdy nebola jej oficiálnej členkou a že členom nie je ani UKIP a Farage.

Kampaň pokračuje

Poslanci Dolnej snemovne si uctia pri zasadnutí uctia pamiatku Coxovej. Už v nedeľu sa však vrátili aktivisti oboch strán do britských ulíc. Pri vchodoch do metra a na ďalších miestach bolo vidieť najmä mladých ľudí, ktorí rozdávali letáky. Stúpenci zotrvania v únii sa zišli v Hyde Parku, kde svojimi telami vytvorili na trávniku veľký nápis IN (Vnútri).

Bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
Británia, boris johnson Bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Kampaň za odchod z EÚ mala míting v centre Londýna, kde vystúpili všetky jej esá, vrátane Govea a bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona. Ale išlo o udalosť predovšetkým pre televízne kamery, pretože Londýn je prevažne proeurópsky a stúpenci brexitu sú tam vo veľkej menšine.

Svedčia o tom aj plagátiky, ktoré si ľudia vložia do okien a ktorými oznamujú, ako budú hlasovať. V Londýne sú za oknom predovšetkým nápisy Remain a je len ťažké nájsť plagátik, ktorý vyzýva Vote Leave (Voľte odchod).

Cameron ďalej reční

Okrem aktivistov sa do ulíc vrátili pred kamery aj politici. Najprv za zotrvanie v únii rečnili šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn a minister financií George Osborne. Večer potom obhajoval britské členstvo v únii premiér David Cameron.

Vystúpil v populárnom programe Question Time, v ktorom politici odpovedajú na otázky publika v štúdiu – tentoraz rovnomerne zloženého z priaznivcov a odporcov brexitu. Na úvod zdôraznil, že „celú krajinu šokovala hrozná vražda“ Coxovej. Cameron pripustil, že obe strany doteraz viedli „vášnivú debatu“.

Britský premiér David Cameron. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Británia, Cameron Britský premiér David Cameron.

Sám sa snažil o pokojný tón, a rozohnil sa až pri otázke jedného z divákov, či sa necíti byť "Nevillom Chamberlainom 21. storočia, ktorý máva kusom papiera a tvrdí, že mu dali sľub …, ktorý nejaká európska diktatúra môže zvrátiť? " Anketár narážal na návrat niekdajšieho britského premiéra Chamberlaina po podpise Mníchovskej dohody o rozbití Československa v roku 1938.

Celkový tón programu však nevybočoval z atmosféry týchto relácií, ktoré vždy charakterizujú otvorené otázky a ostré výmeny názorov. Ak sa niečo ukázalo, tak fakt, že veľká časť divákov Cameronovi neverí.

Kampani okrem ekonomiky naďalej dominuje téma migrácie. Cameron sa v debate dostával najviac pod tlak práve pri otázkach o zlyhaní pri snahách prisťahovalectvo obmedziť. Zároveň odsúdil Farageov plagát, ktorý je podľa neho „nezodpovedný“ a „má len strašiť ľudí“.

O zmiernenie tónu v otázke imigrácie sa snažil pri nedeľnom zhromaždení aj Boris Johnson. Zdôraznil svojich tureckých predkov a povedal, že je nielen všeobecne za prisťahovalcov, ale aj za amnestiu pre ilegálnych imigrantov, ktorí sú v krajine aspoň 12 rokov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit