Pri náletoch na sýrske mesto Rakka zomrelo 25 civilistov

Pri náletoch na sýrske mesto Rakka, kde má hlavné sídlo Islamský štát (IS), zomrelo 25 civilistov vrátane šiestich detí. Oznámila to sýrska organizácia ochrancov ľudských práv (SOHR).

22.06.2016 12:05
debata (17)

Pri náletoch bolo tiež asi 15 ľudí zranených a stav niektorých je kritický. SOHR upozornila, že na pozície IS v Sýrii útočia sýrske a ruské lietadla i stroje medzinárodnej koalície vedené USA.

Rakka je strediskom rovnomennej severosýrskej provincie, kde má IS hlavný stan. V meste je 300 000 civilistov, ktorých podľa agentúry AFP chce IS použiť ako živé štíty. Sýrska armáda so svojimi spojencami, ku ktorým patrí ruské letectvo, začala 3. júna ofenzívu proti IS v meste Tabka, ktoré leží 50 kilometrov západne od Rakka. Radikálom sa ale v minulých dňoch podarilo útoky odraziť. Podľa SOHR je na strane sýrskej armády 40 mŕtvych.

Podobná situácia je v susednej provincii Halab, kde sa IS podarilo v pondelok znovu obsadiť dediny okolo mesta Manbidž. Mesto obliehajú povstalecké jednotky, ktoré bojujú proti IS. Ich koalícia sa nazýva Demokratické sily Sýrie (SDF) a IS na ich pozície v utorok zaútočil s pomocou troch samovražedných atentátnikov. Manbidž leží na križovatke ciest, ktorými IS dopravuje k svojim jednotkám zásoby od tureckej hranice. Radikáli mesto držia od roku 2014.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálety #Rakka #IS