Steinmeier: Mier v Európe je krehký

Ani 75 rokov od nacistickej invázie do bývalého Sovietskeho zväzu "nemožno brať mier v Európe ako samozrejmosť". Napísal to nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vo vydaní ruských novín Kommersant, ukrajinských Zerkalo Nedeli a bieloruských Sovietskaja Belorussija pri príležitosti 75. výročia tejto udalosti.

22.06.2016 16:14
Steinmeier Foto:
Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera "nemožno brať mier v Európe ako samozrejmosť".
debata (39)

Šéf nemeckej diplomacie vo svojom názorovom príspevku naráža na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym spred dvoch rokov, ako aj na podporu proruských militantov na východe Ukrajiny zo strany Moskvy, informuje agentúra DPA.

Podľa jeho slov „nezákonné a jednostranné posúvanie štátnych hraníc a nerešpektovanie územnej celistvosti susedných krajín (…) nás vracia späť do čias, o ktorých sme si mysleli, že sú už za nami“.

Steinmeier po rokovaní so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Moskve vyhlásil, že Nemecko a Rusko vytvoria spoločný archív určený na zhromažďovanie údajov o svojich vzájomných vojnových zajatcoch počas druhej svetovej vojny, informuje agentúra TASS.

„Na pozadí takejto komplikovanej spoločnej histórie je uchovanie pamäte ohľadom hrôz druhej svetovej vojny neodlučiteľnou a základnou súčasťou procesu ozajstného zbližovania a zmierenia sa Ruska s Nemeckom,“ uviedli obaja ministri v spoločnom vyhlásení.

Invázia nacistických vojenských síl do Sovietskeho zväzu, známa pod krycím menom Operácia Barbarosa, sa začala 22. júna 1941. Operácia vychádzala z ideologických zámerov nacistického vodcu Adolfa Hitlera dobyť sovietske územie, ako to načrtol vo svojom manifeste Mein Kampf (Môj boj) z roku 1925.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Nacisti #Frank-Walter Steinmeier