Tisíce ľudí spomínali na Coxovú v deň jej nedožitých narodenín

Tisíce ľudí sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí a tiež v ďalších svetových metropolách, aby si uctili pamiatku zavraždenej britskej labouristickej poslankyne Jo Coxovej pri príležitosti jej nedožitých 42. narodenín. Informovala o tom agentúra AP.

22.06.2016 21:17
jo coxová, brexit Foto: ,
Vražda Jo Coxovej vyvolala v celom Spojenom kráľovstve zdesenie a spôsobila tiež trojdňové prerušenie politickej kampane pred referendom o brexite.
debata (13)

Umelci, Coxovej priatelia aj príbuzní vystúpili na Trafalgarskom námestí s prejavmi, v ktorých oslavovali názory poslankyne a označovali ju za vášnivú bojovníčku za práva utečencov a žien. Jo Coxová, poslankyňa za volebné obvody Batley a Spen, zomrela uplynulý štvrtok po tom, ako ju smrteľne postrelil nezamestnaný muž sympatizujúci s pravicovými extrémistickými skupinami.

Jej vražda vyvolala v celom Spojenom kráľovstve zdesenie a spôsobila tiež trojdňové prerušenie politickej kampane pred referendom, v ktorom budú britskí voliči už tento štvrtok hlasovať za zotrvanie alebo odchod z Európskej únie.

Coxovej manžel Brendan davu približne 9-tisíc ľudí, ktorí sa zišli na Trafalgarskom námestí povedal, že jeho žena sa „obávala dôsledkov opätovného rozdelenia Európy“. Britov vyzval, aby nasledovali jej príklad, a síce hlasovali za zotrvanie v EÚ.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jo Coxová