Polícia v krajinách EÚ s pomocou Interpolu zatkla 26 pašerákov ľudí

Polícia pod vedením organizácie Interpol pozatýkala v desiatkach krajín 26 ľudí obvinených z účasti na pašovaní migrantov. Medzinárodná policajná agentúra zároveň žiada o pomoc verejnosti pri hľadaní ďalších podozrivých, ktorí sú naďalej na slobode, uvádza sa v Interpole.

23.06.2016 16:12
debata (2)

Na operácii Hydra sa podľa Interpolu podieľalo 28 policajných odborníkov z 24 krajín. Najmä spravodajsky spolupracovalo celkom 44 krajín, vrátane Českej republiky. Operácia bola namierená proti 180 podozrivým, ktorí boli hľadaní v 31 krajinách sveta. Okrem 26 zatknutých sa podarilo zistiť, kde sa nachádza ďalších 31 hľadaných osôb. Po ďalších 123 sa pátra ďalej. Interpol žiada o pomoc verejnosti najmä pri 11 hľadaných, ktorých označuje ako „zločincov na medzinárodnej úrovni“.

Policajné zložky uvádzajú, že siete organizovaného zločinu zohrávajú v európskej migračnej kríze dôležitú úlohu: vlani zarobili na prevádzaní v prepočte okolo 5 miliard eur.

Interpol uviedol, že medzi zadržanými pri májovom zásahu je napríklad Maročan, ktorý predával belgické preukazy totožnosti sýrskym migrantom. Zadržaný bol tiež albánsky gang, ktorý si účtoval 14 000 eur za umožnenie prevozu loďou cez kanál La Manche.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #migračná kríza