Kolumbia dala bodku za polstoročím vojny

Najdlhšia vojna v Latinskej Amerike, ktorá za 52 rokov pripravila o život 220-tisíc Kolumbijčanov a ďalších šesť miliónov vyhnala z domovov, sa chýli ku koncu.

24.06.2016 07:58
kuba, mier, Juan Manuel Santos, Raul Castro,... Foto:
Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vľavo), kubánsky prezident Raul Castro (v strede) a veliteľ FARC Timoleon Jimenez (vpravo) počas slávnostného podpisovania dohody o prímerí.
debata (2)

Bogotská vláda a marxistickí povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) vo štvrtok po takmer štvorročnom vyjednávaní uzavreli dohodu o definitívnom pokoji zbraní. Historický dokument podpísal prezident Juan Manuel Santos s vodcom FARC Timoleónom Jiménezom, zvaným Timochenka.

"Dohodli sme sa na definitívnom zastavení bojov a vzájomného násilia,“ oznámila vláda s povstalcami v spoločnom vyhlásení. Na slávnostnej ceremónii v Havane sa zúčastnili popri šéfovi OSN Pan Ki-munovi prezidenti Kuby, Venezuely, Čile i vysokí predstavitelia Nórska a USA, krajín, ktoré sa na sprostredkovaní dohody podieľali.

„Vo štvrtok 23. júna oznámime posledný deň vojny. Nech sa skončí tá hrozná noc a otvorí sa cesta k mieru a nádeji,“ napísal v noci navčera na Twitteri jeden z veliteľov FARC Carlos Lozada. "Tvoríme históriu. Štvrtok môže byť posledným dňom vojny s FARC a začiatkom ich konca ako gerilovej skupiny,“ vyhlásila senátorka Claudia Lópezová.

Dohoda obsahuje podmienky kontroly dodržiavania prímeria i harmonogram odovzdávania zbraní pod dohľadom OSN. Zakotvuje aj bezpečnostné záruky pre povstalcov a prísľub ich zapojenia do politiky i návratu do mierového života. Súčasťou dohody je aj záväzok bojovať proti kriminálnym organizáciám, ktoré sa označujú za nasledovníkov FARC, a zasahovať proti trestným činom ohrozujúcim mierový proces. Obe strany sa dohodli aj na pozemkovej reforme a na spoločnej stratégii obmedzenia obchodu s drogami.

Hnutie FARC má v súčasnosti asi 8¤000 členov, necelú polovicu stavu z čias svojich najväčších bojových úspechov, keď ovládalo asi tretinu Kolumbie, predovšetkým juh krajiny. Financie získavalo z obchodu s drogami a prostredníctvom únosov a vydierania.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #FARC