Tornádo vo východnej Číne má už 98 obetí, 800 zranených

Záchranári vo východnej Číne pátrajú v troskách domov po ľuďoch, ktorí mohli prežiť ničivé tornádo s krupobitím, ktoré sa oblasťou prehnalo vo štvrtok a podľa novej bilancie si vyžiadalo najmenej 98 obetí.

24.06.2016 07:18
čína, tornádo, Yancheng Foto:
Obyvatelia mesta Yancheng v troskách zničených domov provincie Jiangsu vo východnej Číne, ktorú zasiahlo ničivé krupobitie a tornádo. Napáchalo obrovské škody na majetkoch, ale aj ľudských životoch.
debata

Zranených bolo 800 ľudí, 200 z nich je v kritickom stave, uviedla tlačová agentúra Nová Čína. Bilancia môže naďalej rásť.

Tornádo sa prehnalo cez okrajové časti osemmiliónového mesta Jen-čcheng v provincii Ťiang-su, kde ničilo domy, vyvracalo stromy a prevracalo automobily. Cesty zablokovali popadané stromy, vyvrátené stĺpy elektrického vedenia a ďalšie trosky. Záchranné práce komplikuje silný dážď a možnosť ďalšieho krupobitia, uviedla čínska televízna stanica CCTV.

Medzi ťažko zasiahnuté miesta patrí dedina Sin-tchu, kde tí, ktorí prežili, oplakávajú stratených príbuzných. „Tí, čo boli vo vnútri, chceli vybehnúť von, ale vietor bol moc silný, nedovolil im to,“ povedal agentúre AP pri strhnutom dome jeden z dedinčanov. „Vnútri bola celá moja rodina, všetci zomreli.“

Katastrofa už bola vyhlásená krízovou situáciou na národnej úrovni a čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je na oficiálnej ceste v Uzbekistane, nariadil centrálnej vláde, aby postihnutej oblasti zabezpečila všetku potrebnú pomoc. Z Pekingu už do Ťiang-su zamierili stany a ďalšie potreby prvej pomoci.

Miestne televízne stanice odvysielali zábery, na ktorých vidno blatom pokryté mŕtve telá ležiace pod šírym nebom.

Južnú Čínu občas počas letného obdobia zasiahnu tornáda, ale len zriedka spôsobia toľko škôd a vyžiadajú si taký vysoký počet obetí, ako to štvrtkové.

Južnú a východnú Čínu v posledných týždňoch sužujú prívalové dažde a búrky, ktoré spôsobili záplavy a vyžiadali si desiatky obetí. Záplavy, ktoré sú každoročne sa opakujúcim javom, zhoršuje rozmach urbanizácie. Vplyv majú i zlé odpadové systémy a ďalšia infraštruktúra v rade miest.

Čína tento rok varovala pred potenciálne rekordnými povodňami kvôli silnému klimatickému javu El Niňo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Tornádo #krupobitie