Klaus: Briti zachraňujú Európu od bruselského monštra

Dnes je úžasný deň, mimoriadny deň, pretože to, čo sa stalo vo Veľkej Británii, je obrovské víťazstvo všetkých európskych demokratov, všetkých ľudí, ktorí chcú žiť v slobodnom svete a ktorí sú totálne nespokojní s tým, kadiaľ sa Európska únia uberá, vyhlásil v reakcii na výsledky britského referenda bývalý český prezident Václav Klaus.

24.06.2016 11:48
Václav Klaus Foto: ,
Bývalý český prezident Václav Klaus.
debata (88)

Dodal, že rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie zmení myslenie miliónov ľudí na starom kontinente a dnes by sme mali všetci oslavovať. Český exprezident to povedal vo vysielaní Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus, venovanom britskému hlasovaniu o vystúpení z Európskej únie.

Ostrovná krajina podľa neho už tretíkrát začína zachraňovať Európu. Tentokrát od monštra, ktorým je podľa neho „bruselská elita“.

„Kolíska demokracie, kolíska kapitalizmu, Veľká Británia, ktorá už dvakrát zachránila Európu v posledných 200 rokoch, raz od Napoleona, druhýkrát od Hitlera, tak teraz tretíkrát začína zachraňovať Európu od istého monštra, za ktoré ja považujem bruselskú elitu,“ povedal Klaus v Českom rozhlase.

Radikálne pravicové strany týmto podľa neho neposilnia. „Posilniť môžu radikálne demokratické strany, demokratickí ľudia zaskočení dnešným vývojom EÚ,“ dodal Klaus.

„Británia Európu neopúšťa. Dáva nám toľko potrebný signál a impulz na zmenu aj u nás,“ dodal a pripomenul, že by sa mala skončiť umelá centralizácia a byrokratizácia a ide o úžasnú príležitosť. Rozhodnutie Britov označil za dôsledok nespokojnosti, ktorá roky rástla naprieč celou Európou. Zdôraznil tiež, že „za fiasko EÚ“ nemôžu Briti, ale Brusel.

Ekonomický dôsledok odchodu Británie na Česko bude podľa neho nulový. Situáciu prirovnal k rozpadu Československa, keď sa podľa neho druhý deň tiež nestalo vôbec nič, aj keď sa zrušila mena. Označil to za „neudalosť“.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Václav Klaus #Brexit