Zadržali bývalých berkutovcov podozrivých zo streľby na Majdane

Ukrajinská generálna prokuratúra zadržala štyroch bývalých príslušníkov jednotiek osobitného určenia Berkut, ktorí sú podozriví z účasti na zásahoch proti účastníkom protivládnych demonštrácií na kyjevskom Majdane vo februári 2014.

24.06.2016 14:55
debata (28)

Podľa agentúry RIA Novosti o tom v Kyjeve informovala hovorkyňa prokuratúry Larysa Sarhanová. Spresnila, že mužov zadržali 23. júna v Charkove a vzali do cely predbežného zadržania. Podľa jej slov sú všetci štyria podozriví z páchania činnosti, ktorá viedla k protizákonnému bráneniu v uskutočnení mítingov a zhromaždení 18. februára 2014 na ulici Instytutska v Kyjeve. Podľa hovorkyne sa zadržaní údajne zapojili do paľby do demonštrantov. „Robili sa prehliadky v ich bytoch, našli sa tam zbrane a náboje k nim,“ dodala.

Počas nepokojov, ktoré Kyjev zažil vo februári 2014, podľa oficiálnych údajov celkove zahynulo 105 ľudí. Okrem tzv. Nebeskej stotiny, ako Ukrajinci nazvali tieto obete, prišlo pri násilnostiach o život aj 13 policajtov.

Rozbuškou nepokojov a mítingov v Kyjeve sa na jeseň roku 2013 stalo pozastavenie asociačného procesu Kyjeva s Bruselom. Začiatkom roku však demonštrácie proti proruskému vedeniu Ukrajiny vyústili do chaosu v krajine, keď násilnosti zasiahli aj Donbas, kde sa napriek dohode o prímerí bojuje doteraz.

Vyhroteniu situácie v Donbase predchádzalo referendum na polostrove Krym, po ktorom bol opätovne pripojený k Rusku.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Berkut #Majdan