Okrem brexitu prinieslo referendum aj názorový rozkol

Pre odchod z Európskej únie hlasovalo Anglicko a Wales, proti bolo v Škótsku, Severnom Írsku a Gibraltári dokonca 95 percent hlasujúcich.

24.06.2016 16:49
brexit, referendum, hlasy Foto:
Referendum okrem odchodu Británie z Európskej únie prinieslo aj názorový rozkol.
debata (23)

Vyplýva to z analýzy výsledkov referenda, ktorú zverejnila agentúra AFP. Škótsko chce po ohlásení výsledkov hlasovať o nezávislosti, v Severnom Írsku sa ozývajú výzvy na zjednotenie s Írskou republikou.

Európska únia investovala do Severného Írska miliardy eur po roku 1998, keď bola uzavretá dohoda medzi znepriatelenými tábormi katolíkov a protestantov, ktorá ukončila tri dekády sektárskeho násilia. Proeurópsky sentiment z Ulsteru očividne nevymizol. Vo Walese síce hlasovalo 52,2 percent voličov za brexit, v metropole Cardiffu bolo za zotrvanie v Európe 60 percent hlasujúcich.

Vysoké percento hlasujúcich proti odchodu v Gibraltári nie je prekvapením, pretože britská enkláva v južnom Španielsku je od vzťahov s EÚ veľmi závislá. Výsledky potvrdili vysoký podiel euroskeptikov v severnom Anglicku, bašte labouristov, ktorá prešla ťažkým obdobím likvidácie mnohých priemyselných podnikov. Silné pozície odporcov EÚ sa prejavili aj na anglickom vidieku, kde pracuje mnoho prisťahovalcov z východnej Európy. Sľub stúpencov brexitu zastaviť tento príliv očividne zabral.

Čítajte viac o Európe po brexite v článku: Minúta po minúte: Európa po brexite. Začiatok konca únie?

Londýn hlasoval so 60 percentami za zotrvanie, pravdepodobne v obave zo straty pozície finančného centra EÚ. Takmer deväťmiliónová metropola považuje členstvo v únii za záruku príjmu z obchodu a turizmu.

Demograficky referendum ukázalo jasné rozdelenie Británie medzi mladou a staršou generáciou, uvádza AFP. Väčšiu vôľu pre zotrvanie v únii preukázali vzdelanejší Briti oproti menej vzdelaným. Denník The Independent k tomu napísal, že sa prejavila „priepasť medzi liberálnou mestskou triedou a robotníkmi, najmä v otázkach imigrácie, a priepasť medzi ľuďmi, ktorí ťažia z globalizácie a tými, ktorí zostali bokom a nezískajú prácu ani peniaze“.

Podľa Briana Klaasa, analytika London School of Economics, „sú ľudia zaskočení príliš rýchlymi zmenami v spoločnosti. V kombinácii s latentným euroskepticizmom a s faktom, že politici chceli využiť strach z migrantov, vznikol mocný tlak na zmenu“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #hlasovanie #referendum #Brexit