Čo bude so Slovákmi v Británii?

Výsledky britského referenda, ktoré znamenajú odchod krajiny z únie, vyvolali obavy u Slovákov, ktorí žijú a pracujú na Britských ostrovoch.

24.06.2016 20:00
debata (49)
Briti sa momentálne riadia pravidlom únie o voľnom pohybe osôb v rámci 28 členských štátov spoločného európskeho bloku. Ale čo bude po brexite? Na túto otázku nedávno nevedeli odpovedať ani samotní britskí poslanci. V hornej komore parlamentu Spojeného kráľovstva nie je politikom jasné, či krajina ponechá občanom EÚ žijúcim vo Veľkej Británii nárok na to, aby v krajine zostali.

Nezávislý think-tank Migration Observatory pri Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii uvádza, že v krajine žijú zhruba 3 milióny ľudí z krajín únie. To predstavuje približne 5 percent z celkovej britskej populácie. Viac ako 2 milióny z nich pracuje, čo je 7 percent pracujúcej populácie. Zhruba 1,6 milióna Európanov z únie žijúcich v Británii tam prišli medzi rokmi 2006 až 2014. Momentálne pracuje na Britských ostrovoch okolo 100-tisíc Slovákov a každý rok ich počet rastie. Britský konzervatívny poslanec Peter Bone nedávno vyhlásil, že „všetci občania EÚ, ktorí sú v našej krajine legálne, by v prípade brexitu mali právo zostať“.

Zmena však nastane pre tých, ktorí prišli do krajiny len poberať sociálne dávky. Európsky súdny dvor minulý týždeň rozhodol, že Británia môže odmietnuť vyplácanie rodinných prídavkov zahraničným pracovníkom, ktorých deti nežijú vo Veľkej Británii. Pravidlo, ktoré podmieňuje vyplácanie rodinných prídavkov právom bývať v krajine, by mohlo smerovať k diskriminácii, ale môže byť ospravedlnené nutnosťou chrániť verejné financie, povedal Európsky súdny dvor. Ak sa dostanú k moci po zmene vo vláde na jeseň tohto roka doterajší podporovatelia brexitu, je možné, že podmienky pre migrantov sa ešte zhoršia. Systém – niečo za niečo – by mohol v budúcnosti fungovať aj tak, že by migranti z krajiny museli odísť, ak by si do šiestich mesiacov nenašli prácu.

Britský premiér David Cameron pritom ešte vo februári tohto roka dosiahol s úniou v tomto smere dohodu, že dávky na deti budú do zahraničia vyplácať aj naďalej, ale len v tej výške, v akej ich vypláca tá krajina, v ktorej deti žijú. Platiť by malo však tzv. prechodné obdobie, a teda, že na súčasných migrantov z krajín EÚ poberajúcich tieto prídavky (34-tisíc) sa tieto opatrenia budú vzťahovať až po roku 2020. Noví prisťahovalci by zmeny mali pocítiť ihneď, ako by vstúpili do platnosti, čo sa očakávalo v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit