Britský labouristický šéf Corbyn čelí tlaku na odchod

Vodca britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn sa po štvrtkovom rozhodnutí Britov opustiť Európsku úniu ocitá pod stále väčším tlakom na odstúpenie

27.06.2016 10:02
Jeremy Corbyn Foto:
Jeremy Corbyn aj napriek tlakom odstúpiť nemieni.
debata (1)

Na rezignáciu ho vyzval okrem iného doterajší tieňový predseda Dolnej snemovne parlamentu Chris Bryant, poslanec Stephen Kinnock v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC potom zas vyhlásil, že strana kvôli Corbynovi v možných jesenných predčasných voľbách môže prísť až o 60 kresiel.

Pokiaľ Corbyn neodstúpi, môže sa podľa Bryanta zapísať do histórie ako ten, ktorý rozštiepil Labouristickú stranu. „Vyzývam vás, lebo ste čestný muž, aby ste urobili čestný krok a urobili jediné rozhodnutie, ktoré by odvrátilo možnú skazu, a to je rezignácia,“ napísal Bryant vo svojom rezignačnom liste Corbynovi.

„Pokiaľ tak urobíte, som presvedčený o tom, že budúce generácie vás ocenia za vašu nesebeckosť. Keď odstúpiť odmietnete, obávam sa, že sa zapíšete do histórie ako človek, ktorý zničil Labouristickú stranu,“ dodal Bryant.

Bryantov radový kolega Stephen Kinnock tiež volá po Corbynovom odchode. „Podľa mňa existuje skutočné riziko, až ak nás pred koncom roka čakajú parlamentné voľby s Jeremym ako naším lídrom, tak stratíme 30 až 60 dôveryhodných a užitočných kolegov,“ povedal Kinnock v rozhovore so stanicou BBC Radio Four.

V terajšej 650-člennej Dolnej snemovni majú labouristi 229 kresiel. Večer sa zíde labouristická parlamentná frakcia, ktorá bude rokovať o vyslovení nedôvery Corbynovi, ktorého tieňový kabinet sa cez víkend prakticky rozpadol. Corbyn však nemieni odstúpiť a rovnako odmieta kritiku, že pred referendom nedostatočne obhajoval britskú spolupatričnosť s EÚ a výhody členstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #rezignácia #Jeremy Corbyn