The Economist: Vedia stúpenci brexitu, čo ďalej?

Stúpenci brexitu síce jasne vyhrali referendum, ale zatiaľ sa zdá, že dochádza na slová ich kritikov, že nemajú plán, čo s víťazstvom urobiť.

27.06.2016 11:43
brexit, veľká británia, vlajka, Foto: ,
"Nie je žiadny plán. Kampaň Leave nemá plán," povedal nemenovaný konzervatívny poslanec a stúpenec brexitu pre Sky News.
debata (66)

Žiaden z víťazov ešte nepredložil plán ďalších krokov, píše The Economist v narážke na slávny punkový album o Anarchii v Spojenom kráľovstve a opäť sa pripomínajú predovšetkým mocenské ambície protagonistov. Jedným z dôvodov môže byť, že protiúniový tábor sa skladal z rôznorodých síl, ktoré majú rôzne názory na kľúčové otázky referenda, ako je migrácia.

Počas prvých dní po referende prakticky nevystúpili hlavní predstavitelia kampane Leave (Odísť), teda bývalý londýnsky starosta Boris Johnson a Michael Gove, a uvoľnili pole hlasným, ale bezobsažným vyhláseniam šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea. Johnson, ktorý bol najcharizmatic­kejším obhajcom odchodu, sa pred novinármi v piatok nadránom, keď bolo jasné, že jeho strana zvíťazila, vo svojom dome prakticky schovával. Počas dopoludnia síce vystúpil, ale bol poblednutý, podľa miestnych médií netypicky zarazený a neodpovedal na otázky, i keď išlo o tlačovú konferenciu.

Cieľom Borisa Johnsona bolo stať sa premiérom

Komentátorka The Guardian pripomenula, že mnoho ľudí vo Westminstri si myslí, že Johnson vnútorne nebol za odchod z EÚ. „A že si len predstavoval, že nakoniec so zaťatými zubami zostaneme, a že i on neodhadol bublajúcu nespokojnosť v spoločnosti a je rovnako, ako všetci ostatní, šokovaný veľkosťou toho, čo sa deje,“ napísala.

Financial Times pripomenuli, že niektorí poslanci Johnsona podozrievajú, že sa pridal k brexitovej kampani, aby na svoju stranu dostal 150 000 aktivistov Konzervatívnej strany, ktorí budú rozhodovať o tom, kto bude budúcim premiérom.

Cieľom Borisa Johnsona bolo stať sa premiérom, povedal politológ z Londýnskej ekonomickej školy (LSE) Simon Hix. „Je to veľmi cynický politik. Urobil kalkuláciu, že jeho najlepšou šancou, ako sa stať premiérom a poraziť ministra financií Georgea Osbornea, je pripojiť sa ku kampani za brexit,“ povedal.

Kampaň Leave nemá plán

V posledných dňoch pred kampaňou odporcovia brexitu jeho obhajcom vyčítali, že nemajú plán, ako postupovať ďalej v prípade víťazstva. Nedočkali sa konkrétnych odpovedí, ako by postupovali pri vyjednávaní s EÚ, či ako by riešili ekonomické dôsledky brexitu.

Tieto obavy potvrdil v nedeľu šéfredaktor politického vysielania televízie Sky News Faisal Islam, keď popisoval rozhovor s nemenovaným konzervatívnym poslancom a stúpencom brexitu. „Pýtal som sa ho ‚Kde je plán? Môžeme teraz vidieť plán brexitu?‘ Odpovedal mi: ‚Nie je žiadny plán. Kampaň Leave nemá plán. V čísle desať (premiérsky úrad, pozn. ČTK) mali mať plán‘,“ popisoval Islam konverzáciu. Potom zavládlo v štúdiu ticho. „Naozaj neviem, čo by som na to povedala,“ prerušila ho nakoniec moderátorka.

„Kampaň Leave je zvláštnou koalíciou nacionalistov a libertariánov naprieč stranami, oba prúdy sú medzi konzervatívcami i v UKIP,“ uviedol Hix. „Zatiaľ čo libertariáni sú za decentralizáciu moci, chcú odísť z EÚ, ale chcú mať stále otvorené hranice a voľný obchod, nacionalisti tvrdia: ‚Vystúpime z EÚ, zavrieme hranice, zastavíme imigráciu a budeme mať prácu pre Britov‘,“ povedal Hix. „Nezhodujú sa, pokiaľ ide o imigráciu, a to je kľúčový problém.“

Zdá sa, že Johnson a Gove nemajú ani najmenšiu predstavu, čo urobiť ďalej, napísal The Economist. Cituje tweet Johnsonovej sestry Rachel, podľa ktorej „všetci stále hovoria ‚sme tam, kde sme‘, ale zdá sa, že nikto nemá vôbec žiadnu predstavu, kde to je“.

Rozdielne predstavy o brexite

The Economist si tiež myslí, že sa stúpenci Leave nezhodujú v tom, ako by brexit mal vyzerať, a nemyslia si, že je ich zodpovednosťou, aby ukázali cestu. Premiér David Cameron však zrejme pripravil pre túto eventualitu len málo plánov. Premiérov úrad sa zdá byť ochromený silnejúcim chaosom a nechce sa mu formulovať odpovede na otázky stúpencov brexitu. Cameron podľa tlače povedal svojim spolupracovníkom, keď v piatok vysvetľoval svoju rezignáciu: „Prečo by som to mal od..ať a robiť všetku ťažkú prácu?“

Ďalšou neistotou je Dolná snemovňa, kde sú vo veľkej väčšine stúpenci členstva v EÚ. Parlament pritom musí prijať k brexitu príslušnú legislatívu, pretože referendum bolo len poradné a právne nezáväzné. "Neexistuje spôsob, ako týchto poslancov presvedčiť, aby povedali, že čierna je biela, pokiaľ nebudú vedieť, aká je dohoda o odchode, a pokiaľ túto dohodu nepodporia voľby alebo ďalšie referendum, povedal bývalý konzervatívny minister Michael Haseltine.

Británia bude možno musieť rokovať s dosluhujúcim premiérom bez jasnej predstavy, ako by brexit mal vyzerať, alebo bez mandátu na rokovania, napísal The Economist. To všetko na pozadí rastúceho ekonomického zmätku a čím ďalej horších prejavov rozporov na britských uliciach. Krajina pláva do búrky a nikto nie je pri kormidle, uviedol týždenník.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Brexit