Jeremy Corbyn oznámil zloženie novej britskej tieňovej vlády

Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn oznámil zloženie nového tieňového kabinetu, ktorý v nedeľu opustilo 12 a dnes ďalších päť tieňových ministrov. Demisie sú dôsledkom nespokojnosti časti vedenia strany s Corbynovým vedením, jeho účinkovaním v predreferendovej kampani a odmietavým postojom k výzvam na odstúpenie.

27.06.2016 11:54
Jeremy Corbyn Foto: ,
Vodca britských labouristov Jeremy Corbyn oznámil zloženie nového tieňového kabinetu.
debata

Corbyn dnes vyjadril ľútosť nad hromadným odchodom tieňových ministrov, ale dodal, že bude kandidovať vo voľbách nového vedenia strany.

Labouristická strana bola aj pred referendom rozdelená – svoj odchod pre nezhody s Corbynom dlhší čas zvažoval tieňový minister zahraničných vecí Hilary Benn, ktorý bol z tohto postu cez víkend odvolaný. Ako dôvod sa uvádzala strata dôvery. Bennovo odvolanie spustilo vlnu demisií. Dve členky vedenia strany po referende, ktoré sa skončilo víťazstvom prívržencov odchodu Británie z EÚ, predložili návrh na vyslovenie nedôvery Corbynovi. Toto tajné hlasovanie sa uskutoční v utorok. Corbyn v tejto súvislosti upozornil, že „tí, ktorí chcú zmeniť vedenie Labouristickej strany, by tak mali urobiť v demokratických voľbách a v nich budem kandidovať“.

Britskí voliči sa minulý štvrtok v referende vyslovili za odchod Británie z EÚ. Premiér David Cameron, ktorý bol za zachovanie členstva, po referende vyhlásil, že v októbri odstúpi z funkcie. Corbyn, ktorý bol v rovnakom tábore, však odmieta odstúpiť, a to aj napriek kritike, že nesie časť zodpovednosti za výsledok hlasovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #demisia ministrov #Brexit #Jeremy Corbyn