Francúzsky minister financií žiada rýchly odchod Británie

Francúzsky minister financií Michel Sapin trvá na tom, aby Británia v odchode z Európskej únie postupovala čo možno najrýchlejšie. Sapin podľa agentúry Reuters odmietol špekulácie, že k brexitu, tedy vystúpeniu Spojeného kráľovstva z európskeho bloku, nakoniec nemusí vôbec dôjsť.

27.06.2016 12:15
Británia, Brexit, Foto:
Francúzsko a Nemecko sú za to, aby Británia v odchode z EÚ konala čo najrýchlejšie.
debata (11)

„Mala by Británia rýchlo odísť? Áno. Francúzsko si rovnako ako Nemecko myslí, že keď Británia hlasovala za brexit, malo by sa s brexitom začať hneď,“ povedal Sapin v rozhovore s televíziou France 2.

Francúzsky minister tiež uviedol, že európske úrady nesmú Británii umožniť zotrvať v neurčitej a nerozhodnej pozícii, pokiaľ ide o odluku. Briti podľa neho teraz musia prijať následky svojho historického rozhodnutia. Minulý týždeň vo štvrtok v referende pre odchod z EÚ hlasovalo 52 percent voličov.

Británia sa ale očividne na rýchlu odstupovú procedúru nechystá. Britský premiér David Cameron povedal, že odchod z EÚ by mal v Bruseli oficiálne oznámiť až jeho nástupca, ktorý by sa vedenia Spojeného kráľovstva mohol ujať v októbri. Čas do jesene chce Londýn využiť k tomu, aby si ujasnil, aké vzťahy chce s EÚ v budúcnosti mať.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #odchod #Michel Sapin #Brexit