Cameron považuje aktiváciu článku 50 za suverénny krok

Britský premiér David Cameron považuje aktiváciu článku 50 úniovej zmluvy, ktorý rieši vystúpenie z Európskej únie, za suverénne rozhodnutie. Po rokovaní britskej vlády to oznámil Cameronov úrad s tým, že Spojené kráľovstvo až do svojho odchodu zostáva členom EÚ.

27.06.2016 15:14
článok 50, Lisabonská zmluva, EÚ Foto:
Článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa zaoberá postupom pri odchode krajiny z EÚ.
debata (20)

Premiér ďalej oznámil, že nevidí žiaden dôvod, aby sa konalo druhé referendum o nezávislosti Škótska od Londýna.

Cameron chce naďalej v nadchádzajúcich týždňoch spolupracovať so svojimi úniovými partnermi. Žiadne okamžité zmeny nečakajú ani občanov úniových krajín, ktorí v Británii žijú, to isté sa týka i Britov v EÚ. „Británia zostáva členom EÚ, kým neodídeme,“ oznámila hovorkyňa.

Cameronova vláda teraz vytvorí nový orgán, ktorého úlohou bude príprava na odchod z Európskej únie. Súčasťou úradu budú predstavitelia z ministerstva zahraničia i financií. Cieľom je pre nového premiéra položiť základy na odluku s Bruselom. Cameron už skôr povedal, že sa do októbra chystá z funkcie odísť a že výstupová procedúra s EÚ bude úlohou nového premiéra.

Podľa Camerona nie je žiaden dôvod, aby Škótsko usporiadalo nové referendum o svojej nezávislosti. To pritom nevylúčila škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová s tým, že nie je možné prinútiť Škótov, aby odišli z EÚ, keď si prajú zotrvanie v európskom bloku. Cameron je ale toho názoru, že dôvody na udržanie spoločného štátu so Škótmi sú rovnako silné, ako sa ukázalo v referende pred rokom a pol. Tiež odmieta, že by Edinburgh mohol odluku s Bruselom vetovať, pretože o odchode z EÚ rozhodlo celé Spojené kráľovstvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Brexit #článok 50